Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Jazdite bezpečne

Namrznutá vozovka by mala zvýšiť vodičovu pozornosť na maximum. Snažte sa spoznať rizikovú situáciu a nedostať automobil do šmyku A je to tu! Teploty približujúce sa k nule sa objavujú čoraz častejšie, a to by pre vodičov malo znamenať opatrnejšiu jazdu. Ak zvládnete manéver bez problémov na suchej vozovke, na namrznutom asfalte sa vám podarí len ťažko. Práve sa začínajúce zimné obdobie, na ktoré väčšina motoristov ešte nie je pripravená, preto znamená najväčšie nebezpečenstvo nehôd

A je to tu! Teploty približujúce sa k nule sa objavujú čoraz častejšie, a to by pre vodičov malo znamenať opatrnejšiu jazdu. Ak zvládnete manéver bez problémov na suchej vozovke, na namrznutom asfalte sa vám podarí len ťažko. Práve sa začínajúce zimné obdobie, na ktoré väčšina motoristov ešte nie je pripravená, preto znamená najväčšie nebezpečenstvo nehôd

Predvídajte riziko
Medzi základné pravidlá zimnej jazdy možno zaradiť dodržiavanie bezpečnej vzdialenosti a prispôsobenie rýchlosti. Znamená to, že v chladnom období vedieme automobil výrazne pomalšie ako v lete. Spoľahlivým prostriedkom ako to dosiahnuť je predvídanie možných kolíznych situácií.

Do kopca a z kopca
Pri rozjazde do zľadovateného kopca je dobré zaradiť vyšší rýchlostný stupeň. Ak sa vám i napriek pomalému záberu pneumatík nepodarí vozidlo rozbehnúť, skúste podsypať pod hnané kolesá sypký materiál (hlina, piesok). Jazda dolu zmrznutým kopcom sa vám môže zdať bezproblémová, pokiaľ nebudete musieť zmeniť smer. Majte preto stále zaradený nižší prevodový stupeň, motor vtedy nepustí auto do vysokej rýchlosti.

Brzdenie v predstihu
Brzdiť naplno na klzkom povrchu sa odporúča len vtedy, ak máte auto v priamom smere. Ak skočíte na brzdu v zľadovatenej zákrute, je šmyk istý. Znížte výrazne rýchlosť vozidla už pred vjazdom do zákruty. Autá s ABS sú ovládateľné aj počas brzdenia. Ak máte starší model, môžete si pomôcť prerušovaným stláčaním brzdového pedála. Chce to však cvik.

Zvládnutie šmyku
Pretáčavý šmyk – predbieha zadná časť auta. Otočte volantom proti smeru šmyku – kontrujte. Kontra nesmie byť príliš dlhá, pretože by ste sa dostali do protišmyku. Nedotáčavý šmyk – automobil napriek kolesám vytočeným do zákruty ide naďalej priamo. Uberte plyn, prípadne stlačte spojku a natočte volant do želaného smeru jazdy. Treba trénovať – už pri prvom napadnutom snehu sa vyplatí navštíviť s autom opustené parkovisko. Vyskúšajte si, ako sa vozidlo správa pri šmyku a či ho viete zvládnuť.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu