Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Slota: Príčinou tragédie v Černovej bol veľkomaďarský šovinizmus

Predseda SNS Ján Slota a podpredsedníčka NR SR Anna Belousovová
Predseda SNS Ján Slota a podpredsedníčka NR SR Anna Belousovová (Zdroj: TASR)

RUŽOMBEROK - Černovskú tragédiu pred 100 rokmi má na svedomí "veľkomaďarský šovinizmus a vôbec si nemyslím, že tento veľkomaďarský šovinizmus vymizol," povedal pre médiá počas dnešnej spomienky na obete Černovskej tragédie predseda Slovenskej národnej strany (SNS) Ján Slota.

Veľkomaďarský šovinizmus podľa lídra národniarov stále žije v oficiálnych maďarských predstaviteľoch a politických kruhoch Maďarskej republiky a ich pomáhačov zo Strany maďarskej koalície.

Ján Slota vystúpil ako posledný rečník počas pietnej spomienky pri pamätníku 15 obetiam streľby uhorských žandárov do obyvateľov Černovej. "Zišli sme sa na tomto mieste, aby sme si po 100 rokoch pripomenuli tých, ktorých maďarská zvôľa a arogancia postrieľala ako divú zver," povedal Slota pred zhromaždeným davom na cintoríne v Černovej.

Citoval francúzske noviny z roku 1911, podľa ktorých sú v Uhorsku tyranizované milióny Slovanov a Rumunov, a to sa dá porovnať s despotizmom Turkov. "Možno bola chyba Slovákov, že sme zachraňovali Maďarov, ktorí ušli zbabelo pred Turkami do slovenských hôr. Mali ich tam zožrať a zatiahnuť do Istanbulu," povedal Slota.

Udalosti z Černovej majú podľa predsedu SNS paralelu aj v súčasnosti vo vyjadreniach predstaviteľov Maďarskej republiky a Strany maďarskej koalície. Spomenul vyjadrenie bývalého maďarského premiéra Józsefa Antalla o tom, že je premiérom 15 miliónov Maďarov. Citoval aj bývalého prezidenta Arpáda Gencza, že Maďari sú praobyvatelia Karpatskej kotliny. "Myslím si, že pán prezident si pomýlil Karpatskú kotlinu s púšťou Gobi v Mongolsku," povedal Slota.

Za dôležitejšie a nebezpečnejšie Slota považuje skutočnosť, že oficiálni maďarskí predstavitelia spochybňujú Trianon a navodzujú atmosféru napätia. Maďarská strana sa podľa neho nikdy nezmierila s tým, že Uhorsko už neexistuje. Slota spomenul aj neoficiálne návštevy prezidenta a predsedníčky parlamentu Maďarskej republiky na Slovensku, "ktorá akože neoficiálne príde a zúčastňuje sa na politických akciách, ktoré sú zamerané proti suverénnej Slovenskej republike," dodal Slota.

Šéfovi národniarov sa tiež nepáči, že novovzniknutú Maďarskú gardu nespochybňujú samotní predstavitelia Maďarskej republiky, Slota tiež kritizoval Európsku úniu i Európsky parlament, ktoré nijako nereagovali na vznik fašistickej organizácie, akou podľa neho Maďarská garda je.

Svojim exkurzom do histórie i súčasnosti chcel Slota podľa svojich slov poukázať na pravú tvár veľkomaďarského šovinizmu, "ktorý zabíjal aj tu pred 100 rokmi v Černovej." Pätnásť Černovčanov pred 100 rokmi zahynulo len preto, lebo chceli kázne počuť v slovenčine, "nie tie všetky veľké historické reči," povedal Slota.

Nevinná krv Černovčanov bola podľa neho iskrou, ktorá zapálila národné uvedomenie Slovákov a dopomohla aj k vzniku Slovenskej republiky. Černovčania padli, aby sme my mohli žiť ako Slováci v suverénnej Slovenskej republike, "tak nám Pán Boh pomáhaj," uzavrel svoj príhovor J. Slota.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu