Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Cuper vystúpil na Kilimandžáro, Lexovi sa to nepodarilo

Ján Cuper na vrchole Kilimandžára. Na vrchole bolo 20 stupňov pod nulou Zobraziť galériu (2)
Ján Cuper na vrchole Kilimandžára. Na vrchole bolo 20 stupňov pod nulou (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Bývalý politik a známy advokát 61-ročný Ján Cuper spolu so známym podnikateľom a bývalým horolezcom Miroslavom Belicom vystúpili na najvyššiu horu Afriky Kilimandžáro (5 895 m n.m.).

Čo sa podarilo Cuperovi, nepodarilo sa jeho klientovi, bývalému šéfovi Slovenskej informačnej služby, Ivanovi Lexovi a ďalším dvom členom expedície, ktorí pre vysokohorskú chorobu na vrchol nevystúpili. Zostali vo výške 5 100 metrov nad morom. Členovia expedície boli v Tanzánii na obchodnej ceste, počas ktorej Cuper a Belica vystúpili na Kilimandžáro.

Cuper sa na Uhuru peak, teda na samotný vrchol hory, dostal po štvordňovom šliapaní, každý deň zdolal takmer 20 km a osemhodinovom nočnom výstupe zo základného tábora, ktorý je vo výške 4 700 metrov. Cuper bol 14 337 turistom, ktorý sa na vrchol dostal a patrí medzi najstarších. Pod štítom zostali omnoho mladší, medzi nimi i o 15 rokov mladší Lexa.

Cupera na vrchol doviedol vodca Hashim z kmeňa Chagga spolu s nosičmi, ktorí niesli jedlo a zimné oblečenie. Kým počas výstupu do základného tábora vládlo pekné, teplé počasie, na vrchole bolo 20 stupňov pod nulou.

Advokát Ivana Lexu si chcel výstupom na Kilimandžáro overiť svoje schopnosti. "Som šťastný, že sa mi to podarilo," uviedol dnes Cuper pre agentúru SITA. Zároveň dodal, že je úžasný pocit pozerať sa po náročnom výstupe do krátera a "uvedomiť si, že človek ešte nepatrí do starého železa".

Cuper sa na zdolanie najvyššie turisticky dostupnej hory svedomito pripravoval. Každý deň chodil na Dunajskú hrádzu korčuľovať, niekedy aj 40 kilometrov a v lete absolvoval hrebeňovku Nízkych Tatier.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu