Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Parlament schválil zákon o zásluhách Andreja Hlinku

Bývalý politik a katolícky kňaz Andrej Hlinka
Bývalý politik a katolícky kňaz Andrej Hlinka

BRATISLAVA - Parlament dnes prijal zákon o zásluhách bývalého politika a katolíckeho kňaza Andreja Hlinku o slovenský národ. Z pôvodného návrhu koaličnej Slovenskej národnej strany však vypadli niektoré kontroverzné ustanovenia. Národná rada napríklad Hlinkovi nepriznala titul "Otec národa".

Podobný zákon platí na Slovensku napríklad o Milanovi Rastislavovi Štefánikovi, politici uvažujú, že si zákonom uctia aj ďalšie osobnosti.

Národniari presadili prijatie zákona o Hlinkovi aj vďaka hlasom časti opozície. Proti boli len poslanci opozičnej SMK a niektorí členovia SDKÚ-DS. Niekoľko poslancov najsilnejšej vládnej strany Smer-SD sa hlasovania zdržalo. Z pôvodného návrhu SNS okrem označenia "Otec národa" podľa očakávaní vypadol aj paragraf, podľa ktorého by bolo hanobenie Hlinkovho mena trestné.

Hlinka patril počas prvej Československej republiky k popredným osobnostiam boja za slovenskú autonómiu, jeho meno v súčasnosti nesú viaceré ulice či námestia v slovenských mestách, priaznivci mu nedávno odhalili v Bratislave nový pamätník.

Zákon o Hlinkovi prijali poslanci deň pred 100. výročím tragédie v Černovej, kde uhorskí žandári odpovedali streľbou na snahu veriacich o vysvätenie kostola ich rodákom Hlinkom. Tragédiu si dnes poslanci pripomenuli aj samostatným vyhlásením parlamentu. Napriek tomu, že hlasovaniu predchádzala búrlivá diskusia, vyhlásenie podporili takmer všetci poslanci vrátane opozičnej SMK.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu