Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Tragédia vo Veľkej Fatre: Osudné rozhodnutie slovenského turistu (†36), vyčerpávajúci boj záchranárov

Pád Slováka pod Borišovom sa skončil tragicky. Zobraziť galériu (3)
Pád Slováka pod Borišovom sa skončil tragicky. (Zdroj: Facebook/Horská Záchranná Služba)

BELIANSKA DOLINA - V sobotu popoludní požiadala skupina slovenských turistov o pomoc záchranárov Horskej záchrannej služby. Jeden z nich, len 36-ročný muž, sa totiž rozhodol, že sa na vrchole Borišov odčlení od ostatných a v zostupe do Belianskej doliny bude pokračovať sám. Práve to sa mu stalo napokon osudným.

Podceniť zradný horský terén sa nevypláca, vyžiadal si už množstvo životov. O sobotnej tragédii informovala na svojej facebookovej stránke Záchranná horská služba.

Pád Slováka pod Borišovom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Horská Záchranná Služba)

Oživovali ho viac ako hodinu

Slovenský turista sa mal podľa záchranárov pošmyknúť na zľadovateľom teréne. Pri páde si privodil mnohopočetné poranenia na celom tele. Upadol do bezvedomia. "Záchranári HZS požiadali o súčinnosť posádku VZZS zo Žiliny, ktorá transportovala jedného záchranára HZS z Martina ku Chate pod Borišovom a následne ďalších troch z Donovalov taktiež ku chate. Následne pokračovali záchranári k postihnutému pozemne," opísala HZS.

Pád Slováka pod Borišovom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Horská Záchranná Služba)

Keď dorazili na miesto začal boj o život. Záchranári zahájili rozsiahlu resuscitáciu. Pokračovali v nej viac ako hodinu. No márne. "Žiaľ aj napriek snahe záchranárov turista svojím zraneniam na mieste podľahol. Následne bolo telo nebohého transportované do obce Belá-Dulice, kde bolo odovzdané príslušníkom PZ SR a privolanému lekárovi," dodali na záver správy. 

Viac o téme: SmrťSlovákHorská záchranná službaBorišov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu