Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Postrach Tatier zaspáva

Tento macko sa pred zimou posilňoval v kontajneroch pri Eurocampe FICC v Tatranskej Lomnici.
Tento macko sa pred zimou posilňoval v kontajneroch pri Eurocampe FICC v Tatranskej Lomnici. (Zdroj: Nový Čas)

TATRANSKÁ LOMNICA - Turisti a rekreanti sa už nemusia báť stretnutia s medveďmi.

Macovia sa totiž pomaly ukladajú na zimný spánok. Aj vďaka výdatnej strave z kontajnerov ich čaká spokojné odfukovanie až do konca februára. Po jesennom ochladení prichádza obdobie, keď sa medveď poberá na zimný spánok. Predtým sa však musel poriadne posilniť a obaliť tukovými vankúšikmi. Práve pre nedostatok potravy v lese, ktorú medveďom vyzbierali ľudia, tatranskí macovia často vyhľadávali kontajnery pri ľudských obydliach.

Medvede v lete často vídavali najmä pri Zamkovského chate, v okolí Eurocampu FICC v Tatranskej Lomnici, na Štrbskom Plese, ba dokonca aj v okrajových častiach Popradu. Podľa zoológov TANAPu sa medveď zvyčajne odoberá na zimný spánok v novembri. „Avšak sú aj výnimky. Stalo sa, že sa pobral do brlohu až 10. decembra,“ poznamenal zoológ Jozef Kováč (54). Zo zimného spánku sa macovia zvyknú prebrať koncom februára.

„No medvedici s mláďatami to trvá aj do apríla. Musí sa totiž v brlohu venovať materským povinnostiam,“ dodal Kováč. Macovia patria medzi čulých spáčov. Znamená to, že počas zimy sa môžu i prebudiť. Ich precitnutie môže spôsobiť choroba či veľký hlad. V oblasti TANAP- -u monitorujú až 80 medveďov, ktoré si stavajú brlohy väčšinou v jaskyniach, kosodrevine a v popadaných stromoch v nadmorskej výške 1 000 m.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu