Nedeľa2. jún 2024, meniny má Oxana, Xénia, zajtra Karolína, Kevin

Zmluvy s poisťovňami bude mať istých 34 nemocníc

BRATISLAVA - Zmluvy so zdravotnými poisťovňami bude mať istých 34 štátnych zdravotníckych zariadení. Vyplýva to z nového návrhu nariadenia vlády o minimálnej sieti nemocníc, uviedla dnes TV Markíza.

Nariadenie by malo otvoriť cestu k rušeniu údajne prebytočných nemocničných lôžok a tým šetreniu peňazí. Kritici však namietali, že nemocnice uvedené v zozname stratia motiváciu zlepšovať svoje služby, lebo poisťovne budú povinné preplácať ich prevádzku.

Ministerstvo zdravotníctvo navrhlo do nariadenia, ktoré by malo platiť od novembra, okrem štátnych fakultných nemocníc aj niektoré ďalšie špecializované zariadenia ako napríklad Národný onkologický ústav v Bratislave. Pôvodne však bolo v zozname zhruba 60 zariadení, medzi nimi aj nemocnice, ktoré v súčasnosti väčšinou spravujú samosprávy. Návrh kritizovali mestá, ktorých nemocnice sa do zoznamu nedostali. Na Slovensku je v súčasnosti zhruba 130 zdravotníckych zariadení.

Zdravotné poisťovne už skôr oznámili, že naďalej budú uzatvárať zmluvy aj s nemocnicami, ktoré nie sú uvedené v zozname. Rozhodujúca bude kvalita zariadení a potreby pacientov, tvrdili zástupcovia poisťovní.

Kritici vytýkali ministerskému návrhu, že zvýhodňuje časť nemocníc. Ministerstvo podľa nich malo určiť napríklad počty potrebných lôžok a bolo by na poisťovniach, v ktorých nemocniciach budú preplácať náklady na zdravotnú starostlivosť.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu