Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Trolejbusy v Banskej Bystrici spustia napriek rozpornej licencii

V Banskej Bystrici obnovia trolejbusovú dopravu.
V Banskej Bystrici obnovia trolejbusovú dopravu. (Zdroj: TASR)

BANSKÁ BYSTRICA - Po takmer dvoch rokoch obnovia v Banskej Bystrici trolejbusovú dopravu. Stane sa tak napriek údajným nejasnostiam okolo licencie vydanej Banskobystrickým samosprávnym krajom (BBSK).

Prvé trolejbusy začnú premávať na linke od Rooseveltovej nemocnice na Kremničku a na trase k hypermarketu Tesco. Povedal to dnes novinárom primátor Ivan Saktor. "Od pondelka začneme intenzívne pracovať na tom, aby sa postupne spúšťali trolejbusy," povedal Saktor.

Dopravný podnik Banskej Bystrice už licenciu na prevádzkovanie trolejbusov dostal dávnejšie. Pre nevýhodné podmienky sa proti nej však odvolal na ministerstvo dopravy, ktoré mu vyhovelo a prikázalo vydať licenciu novú.

"Napriek tomu, že sme si nechali urobiť právnu analýzu, (ktorej výsledky zatiaľ nie sú známe), som presvedčený, že dopravný podnik mesta má pridelenú licenciu," povedal Saktor. K sprevádzkovaniu celej trolejbusovej dopravy chýba ešte písomné kolaudačné rozhodnutie pre nový kruhový objazd v centre mesta. Po jeho vydaní bude pripravená na obnovenú trolejbusovú dopravu v Banskej Bystrici celá trasa.

O návrat trolejbusov sa samospráva snaží už viac ako rok. Vo volebnom programe ho mali všetci kandidáti na primátora Banskej Bystrice vrátane bývalého primátora Jána Králika; počas jeho funkčného obdobia trolejbusová doprava v meste zanikla. Proti návratu trolejbusov sa postavila najmä firma SAD Zvolen, ktorá v meste zabezpečuje hromadnú dopravu. Podľa skorších vyjadrení zástupcov firmy bude dopravca žiadať mesto o náhradu ušlého zisku.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu