Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Gašparovič chcel, Sólyom odmietol!

Prezidenti sa o zmierenie napokon nepokúsili.
Prezidenti sa o zmierenie napokon nepokúsili. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - K upokojeniu napätých maďarsko-slovenských vzťahov chcela okrem Nového Času prispieť aj televízia Markíza. A to živou diskusiou prezidentov oboch štátov. Tento veľkolepý plán však podľa zistení Nového Času stroskotal na nezáujme maďarskej strany. Kým Ivan Gašparovič účasť v relácii Na telo okamžite prijal, jeho partner László Sólyom pozvanie už dvakrát odmietol.

Snaha o zmierenie v živom televíznom vysielaní nevyšla. Maďarskej hlave štátu vraj najskôr prekážala technická realizácia relácie. Spájali by sa s ním prostredníctvom telemosta. Sólyom túto ponuku odmietol, krátko nato však prišla ďalšia. Obaja prezidenti by diskutovali súčasne. Ivan Gašparovič z Bratislavy a László Sólyom z Budapešti. „Považovali sme to za dobrý nápad, ako rozmraziť vzájomné vzťahy,“ povedal Gašparovičov hovorca Marek Trubač. Dodal, že prezident nemal s účasťou na relácii žiadny problém. „Myslím si, že komunikácia je najlepší spôsob, ako uvoľniť napätie,“ tvrdí aj moderátorka relácie Na telo Zlatica Puškárová.

Problém však bol na maďarskej strane. „Za vhodnú formu dialógu medzi prezidentmi považujeme vzájomné stretnutia hláv štátov, napríklad na pôde univerzít, ako to bolo v minulosti už dvakrát,“ povedal Novému Času šéf tlačového odboru maďarského prezidenta Wéber Ferenc. Zaujímavé je aj to, že maďarskú stranu údajne najskôr zaujímala Gašparovičova odpoveď, a až potom prišla záporná reakcia.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu