Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Banská Bystrica predala budovu historickej radnice

BANSKÁ BYSTRICA - Budovu historickej radnice v Banskej Bystrici získa mestská akciová spoločnosť MBB. Rozhodli o tom dnes po búrlivej diskusii banskobystrickí poslanci.

Časť z nich sa však obáva, že mesto môže o nehnuteľnosť v prípade krachu firmy prísť. Primátor Ivan Saktor naopak argumentoval, že Banská Bystrica by inak nemohla radnicu zrekonštruovať.

MBB zaplatí mestu za budovu a pozemky necelých 36 miliónov korún. Podľa Saktora by sa mala budova po 30 rokoch vrátiť naspäť do majetku mesta. Spoločnosť MBB, v ktorej má mesto väčšinový podiel, predá ďalej budovu zahraničnej investičnej spoločnosti a bude ju splácať v leasingových splátkach. Po splatení leasingu prejde nehnuteľnosť naspäť do majetku MBB a tá ju odpredá mestu.

"Banská Bystrica by zo svojich prostriedkov radnicu nikdy neopravila," tvrdil primátor. Niektorí poslanci sa naopak obávali, že mesto stratí nad historickou radnicou kontrolu, napriek tomu, že MBB je mestskou spoločnosťou. Tvrdili, že vedenie MBB im nedáva dostatočné informácie o svojom hospodárení. Časť poslancov pred hlasovaním demonštratívne zo zasadnutia odišla. Saktor obavy poslancov odmietol a podobným spôsobom chce v meste zrekonštruovať aj ďalšie pamiatky.

Radnicu na Námestí SNP, ktorá bola pôvodne meštianskym domom, začali rekonštruovať od roku 1996. Rekonštrukcia zostala nedokončená pre nedostatok peňazí po tom, čo do nej mesto investovalo za primátora Igora Presperína viac ako 100 miliónov korún. Dnes je historická radnica na hlavnom námestí jedinou neopravenou budovou
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu