Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Koalícia zatiaľ navrhla len časť dohodnutých zmien v dôchodkoch

Vladimír Mečiar, Ján Slota a Robert Fico,
Vladimír Mečiar, Ján Slota a Robert Fico, (Zdroj: ČTK)

BRATISLAVA - Koaliční poslanci parlamentného výboru pre sociálne veci a bývanie dnes odporučili plénu prijať niekoľko zmien k vládou schválenej novele zákona o sociálnom poistení, ktorá má upraviť nastavenie dôchodkového systému.

Časť požiadaviek, ktorými vládna ĽS-HZDS už skôr podmienila podporu materiálu a koalícia s nimi súhlasila, však poslanci doteraz nenavrhli. Budú o nich zrejme ešte rokovať lídri vládnych strán.

Poslancovi Jozefovi Haleckému (ĽS-HZDS) vo výbore prešiel návrh, aby si napríklad matky na materskej dovolenke, invalidi a ľudia, ktorí sa starajú o zdravotne postihnutých, mohli naďalej odkladať časť odvodov na dôchodok na súkromných účtoch v takzvanom druhom pilieri.

Ministerstvo práce ich pôvodne chcelo z druhého piliera vylúčiť, pretože za nich platí odvody štát, a presadzovalo preto ponechanie týchto zdrojov v štátnom priebežnom systéme. "Súhlasíme, aby mamičky mali možnosť rozhodnúť sa slobodne. Slobodná voľba je dobrá," povedala na rokovaní výboru ministerka práce Viera Tomanová. Túto zmenu privítala aj exministerka Iveta Radičová (SDKÚ-DS).

Vládna predloha počíta s otvorením druhého piliera na pol roka. Ľudia tak budú môcť dobrovoľne do systému vstúpiť alebo z neho vystúpiť, v takom prípade však ich našetrené peniaze prejdú na účet Sociálnej poisťovne.

Výbor však dnes súhlasil aj s návrhom Haleckého, aby si mladí ľudia už nemuseli povinne sporiť na penziu v jednej z dôchodkových správcovských spoločností (DSS). Pokiaľ sa však v určenom období nerozhodnú pre druhý penzijný pilier, automaticky budú ich dôchodkové odvody plynúť len do Sociálnej poisťovne.

"Myslím si, že novela bude priechodná," povedal novinárom po rokovaní výboru Halecký. Zámer ponechať možnosť súčasne poberať predčasný starobný dôchodok a zároveň zárobok podľa neho koalícia predloží prostredníctvom pozmeňujúceho návrhu priamo počas schôdze parlamentu.

Otvorenou však naďalej zostáva možnosť vytvorenia takzvaného garantovaného štvrtého fondu v druhom pilieri, ktorý má zvýšiť záruky pre sporiteľov, a dočasná zmena percentuálneho pomeru dôchodkových odvodov v prospech štátnej Sociálnej poisťovne. "Je skôr na lídroch koalície, aby určili ďalší postup (v týchto bodoch)," poznamenal Halecký. Pripustil, že tieto dve úpravy koalícia napokon do novely nezapracuje, a odloží ich na neskorší termín.

"Je to pomerne zložitá úprava (garantovaný fond). Nevidím ju mimo hry, vidím ju skôr posunutú do veľkej novely," doplnila Tomanová. Rozsiahlejšie zmeny v zákone o sociálnom poistení chystá ministerstvo na budúci rok. "Zmenu percent nevidím v tejto chvíli reálnu," poznamenala.

"Na rokovaní (výboru) odzneli vážne pozmeňujúce návrhy, ktoré neprešli širšou diskusiou," upozornila Radičová. Opozícia preto chcela presadiť, aby sociálny výbor odporučil plénu stiahnuť predlohu z rokovania, jej návrh však neprešiel.

O zmenách v dôchodkovom systéme má rokovať parlament v druhom čítaní na schôdzi, ktorá sa začne v utorok. Vláda Roberta Fica chce novelou stabilizovať hospodárenie Sociálnej poisťovne, ktorá zhromažďuje časť povinných dôchodkových odvodov. Zmeny mali pôvodne zvýšiť jej príjmy o zhruba desať miliárd korún, napokon to však bude asi menej ako polovica.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu