Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

VÝSTRAHY O pár hodín vypukne snežné peklo: FOTO Tento kraj zasype najviac!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (12)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images, Maarty, SHMÚ)

BRATISLAVA - Už dnes večer sa postupne rozsneží vo viacerých oblastiach. Najskôr v Nitrianskom a Trenčianskom kraji, neskôr na väčšine územia stredného Slovenska. Najväčšie úhrny sa však očakávajú v Banskobystrickom kraji. Meteorológovia varujú, že do utorkového rána tam môže napadnúť až 30 centimetrov snehu.

Počasie v našej oblasti začne v priebehu dnešného večera ovplyvňovať rozsiahla oblasť nízkeho tlaku vzduchu, píše Slovenský hydrometeorologický ústav (ďalej len SHMÚ), ktorý očakáva, že do utorkového rána napadne v Banskobystrickom kraji až 30 centimetrov nového snehu. 

SHMÚ
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: FB/SHMÚ)

„Najvyššie úhrny očakávame v okolí Kremnických vrchov a Nízkych Tatier, kde môže do utorkového rána ojedinele spadnúť aj viac ako 30 cm nového snehu. Nie všade však budú zrážky snehové, v nižších polohách budú miestami zrážky aj dažďové, prípadne dážď so snehom, najmä na juhozápade územia,“ uvádza SHMÚ.

Poľadovica

Výstraha 1. stupňa pred poľadovicou bola vydaná od dnešného dňa do utorka 12. hodiny, a to pre celé Slovensko. „Tvorba poľadovice predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity (doprava, pohyb osôb, infraštruktúra - rôzne typy vedenia..). Výskyt poľadovice je v danej ročnej dobe a oblasti bežný, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu,“ zdôrazňuje SHMÚ.

SHMÚ vydal výstrahy
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SHMÚ)

Sneženie

Výstraha 1. stupňa pred snežením nadobúda platnosť od polnoci do 18. hodiny. Vo vyznačených okresoch sa očakáva, že spadne 20 až 30 cm nového snehu. „Uvedená výška nového snehu predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity (dopravu a pohyb osôb). Predpokladaná výška nového snehu je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu,“ upozorňuje ústav.

SHMÚ vydal výstrahy
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SHMÚ)

Snehové jazyky a záveje

Výstraha 1. stupňa pred snehovými jazykmi a závejmi platí od polnoci do zajtrajšieho popoludnia. Vo vyznačených okresoch predstavuje tvorba snehových jazykov a závejov potenciálne nebezpečenstvo pre dopravné aktivity. „Výskyt snehových jazykov a závejov je v danej ročnej dobe a oblasti bežný, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu,“ píšu meteorológovia.

SHMÚ vydal výstrahy
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SHMÚ)

Vietor na horách

Výstraha 1. stupňa pred vetrom na horách platí od dnešnej 18. hodiny do stredy 9. hodiny rannej. Vo vyznačených okresoch sa na hrebeňoch Tatier nad pásmom lesa miestami očakáva výskyt vetra, ktorý dosiahne v nárazoch rýchlosť 90 až 110 km/h a priemernú rýchlosť okolo 70 km/h. „Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, no predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity (najmä pre pešiu turistiku a horolezectvo),“ varuje SHMÚ.

SHMÚ vydal výstrahy
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SHMÚ)

PONDELOK

Počasie z noci na pondelok bude oblačné až zamračené. Ojedinele aj zmenšená oblačnosť. Postupne na viacerých miestach sneženie, aj intenzívne. Na západe v nižších polohách miestami aj dážď so snehom alebo dážď. Najnižšia nočná teplota -2 až -7, v južnej polovici západného Slovenska miestami okolo 0 st. Fúkať bude juhovýchodný až južný vietor 10 až 30 km/h, ojedinele v nárazoch okolo 50 km/h. Na juhu stredného Slovenska bude fúkať prevažne slabý vietor. Na hrebeňoch hôr prudký až búrlivý vietor.

Predpoveď počasia
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: predpovede.topky.sk)

Cez deň bude taktiež oblačno až zamračené, ojedinele aj hmlisto. Na viacerých miestach sneženie, aj intenzívne. Na západe miestami, na juhovýchode ojedinele v nižších polohách aj dážď so snehom alebo dážď. Najvyššia denná teplota -2 až +3 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo -3 st. Fúkať bude slabý južný, popoludní na juhozápade severozápadný vietor do 20 km/h. Na hrebeňoch hôr spočiatku prudký vietor.

UTOROK

Spočiatku noci ešte oblačno až zamračené, postupne premenlivá, prevažne veľká oblačnosť. Ojedinele aj hmla. V noci na mnohých miestach, cez deň ojedinele, sneženie alebo snehové prehánky, v nižších polohách aj dážď so snehom alebo dážď. Najnižšia nočná teplota 0 až -5, v dolinách miestami okolo -7 st. Najvyššia denná teplota 0 až +5, na Orave a pod Tatrami okolo -2 st. Fúkať bude slabý, na juhozápade a v Žilinskom kraji prevažne západný vietor 5 až 25 km/h.

Predpoveď počasia
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: predpovede.topky.sk)

STREDA

Polojasno až oblačno. Miestami hmla alebo zamračené nízkou oblačnosťou. Najnižšia nočná teplota -7 až -14, na Zemplíne a v Above -3 až -7 st. Najvyššia denná teplota -2 až +3 st. Fúkať bude slabý premenlivý, na západe prevažne juhovýchodný vietor 5 až 25 km/h.

Predpoveď počasia
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: predpovede.topky.sk)

ŠTVRTOK

Oblačno až zamračené, miestami prechodne aj menej oblačnosti. Na západe na mnohých miestach, inde ojedinele sneženie, v nižších polohách aj dážď. Najnižšia nočná teplota -2 až -8, v dolinách a kotlinách miestami, najmä na strednom Slovensku -9 až -15 st. Najvyššia denná teplota 0 až 5 st.

Predpoveď počasia
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: predpovede.topky.sk)

PIATOK

Prevažne veľká oblačnosť a miestami sneženie, v nižších polohách zrážky aj zmiešané alebo dažďové. Najnižšia nočná teplota 0 až -6 st. Najvyššia denná teplota -2 až +3 st.

Predpoveď počasia
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: predpovede.topky.sk)

Viac o téme: PredpoveďVýstrahy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu