Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Stalin a Gottwald sú stále Košičania!

Ruský diktátor Josif Vissarionovič Stalin je stále čestným občanom Košíc. Zobraziť galériu (2)
Ruský diktátor Josif Vissarionovič Stalin je stále čestným občanom Košíc. (Zdroj: Nový Čas)

KOŠICE - Josif Vissarionovič Stalin je stále čestným občanom Košíc. Historik Gabriel Kladek s tým nesúhlasí a po dvanástich rokoch opäť žiada radnicu o zrušenie čestného občianstva ruskému diktátorovi. Čestným občanom Košíc je aj česko-slovenský robotnícky prezident Klement Gottwald. Stalin a Gottwald sú stále Košičania!

Po revolúcii sa stali čestnými občanmi Košíc bývalý konzul Českej republiky Josef Byrtus, organista Ivan Sokol či dokonca kardinál Jozef Tomko. „Vnímam to ako problém, že v jednej rovine sú vedľa seba takíto ľudia. Nie je nič jednoduchšie, ako odobrať ten titul a zrušiť to. Veď históriu prepisovať nechceme,“ hovorí Gabriel Kladek, ktorý pred dvanástimi rokmi napísal vtedajšiemu primátorovi Rudolfovi Schusterovi. Žiadal ho o to isté ako teraz, no odpoveď od neho nikdy nedostal.

Medzitým našiel zaujímavý dokument z roku 1962, kde na porade odborov školstva a kultúry nariadili ich vedúcim odstraňovať pomníky a sochy J. V. Stalina. „Stalin ja pre mňa ako historika diktátor, vrah a zločinec. Bol by som rád, keby ho poslanci čestného občianstva Košíc zbavili,“ dodal G. Kladek.

V roku 2001 už poslanci mestského zastupiteľstva o odňatí čestných občianstiev Stalinovi a Gottwaldovi rokovali, no nakoniec ich nezrušili. S návrhom vtedy prišiel Martin Boritáš: „Cítil som vtedy sklamanie. Človek na to nepotrebuje odvahu, je to o svedomí.“ Mestský poslanec si myslí, že je opäť čas navrhnúť zrušenie a iniciatívu G. Kladeka víta. „Uznesenie už mám pripravené,“ dodal M. Boritáš.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu