Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Sochu Andyho Warhola zničili vandali

Zo zlomeného dáždnika umelcovi tiekla voda na hlavu. Zobraziť galériu (3)
Zo zlomeného dáždnika umelcovi tiekla voda na hlavu. (Zdroj: Nový Čas)

MEDZILABORCE – Nemajú úctu k ničomu. Socha svetoznámeho umelca, ktorá stojí pred medzilaborským múzeom, je zničená. Andymu Warholovi ktosi nalomil dáždnik, z ktorého prúdila voda. Kým zlomený dáždnik odstránili, Andymu tiekla voda na hlavu.

Sochu vyrobenú z bronzu a medi inštalovali pred Múzeom moderného umenia v strede fontány už v roku 2001. Víta návštevníkov mesta a stala sa jeho symbolom. „Odvtedy sa viackrát objavil vandalizmus. Nejakí výrastkovia sa po nej dokonca aj vešali, ale takto ju doposiaľ nikto nezničil,“ povedal Martin Cubjak z medzilaborského múzea. Podľa neho sú neúcta ľudí a nepochopenie, že ide o umelca celosvetového významu, zarážajúce. „Je to o to horšie, že ide o jedinú známu sochu Andyho Warhola v nadživotnej veľkosti na svete,“ myslí si Cubjak.

Umelecké dielo vytvoril košický sochár Juraj Bartusz. „Je celá z bronzu a dáždnik bol medený,“ povedal autor, ktorý je z bezhraničného vandalizmu znechutený. „Zničia všetko, čo vidia,“ povzdychol si umelec, ktorý potvrdil, že na požiadanie sochu opraví. Škody sa zatiaľ vyčísliť nedajú. „Poznať ich budeme až potom, keď budú známe náklady na rekonštrukciu diela,“ poznamenal M. Cubjak.

Podľa riaditeľky múzea nezostáva nič iné, len celé nádvorie lepšie strážiť. „Hovorila som s primátorom. Prisľúbil, že sem nainštalujú priemyselné kamery, aby sa prípadné ďalšie pokusy o ničenie majetku dali ľahšie odhaliť,“ dodala riaditeľka. Je možné, že tentoraz sochu poškodili zlodeji farebných kovov, ktorí chceli meď predať do zberu, ale keďže sa im dáždnik nepodarilo celkom odlomiť, na mieste ho nechali poškodený. Prípadom sa zaoberá aj štátna polícia. Vandalov však zatiaľ neidentifikovali.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu