Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Fico, urob s tým niečo!

Pán premiér, zabráňte najhoršiemu! Zobraziť galériu (6)
Pán premiér, zabráňte najhoršiemu! (Zdroj: Nový Čas)

Každý týždeň nové „sústo“. Občania ani nestačia sledovať, z ktorého tábora práve prilieta - či z vládnej SNS, alebo opozičnej SMK a či sa do toho neprimiešal aj niekto tretí.

Výroky, listy, vzájomné obvinenia medzi vládnymi a opozičnými politikmi však z týždňa na týždeň zvyšujú napätie medzi občanmi slovenskej a maďarskej národnosti na Slovensku a čoraz častejšie presahujú hranice republiky. Kam to povedie a kto zastaví nechutné a zbytočné spory, o ktoré väčšina občanov nemá nijaký záujem? Redakcia denníka Nový Čas preto vyzýva Róberta Fica, aby zo svojej pozície premiéra Slovenskej republiky skrotil všetkých, ktorí nás chcú rozoštvať navzájom i so susedmi.


Vážený pán premiér Fico!

Je čas konať! Obraciame sa na Vás, pretože sa obávame toho, ako sa vyostrujú vzťahy s našimi južnými susedmi. Slovenskí aj maďarskí politici svojimi neuváženými krokmi za posledný rok prispeli k tomu, že v našej krajine stúpa etnické napätie. Dúfame, že podobne ako my, ani Vy na Slovensku nechcete opakovanie tragédie Kosova.

Choďte príkladom ostatným. Prestaňte aj Vy sám prilievať olej do tohto ohňa, ktorý môže zničiť našu krajinu. A zastavme deštrukciu vzťahov, ktorá sa už začala pre konfrontačnú a nenávistnú politiku vášho koaličného partnera Slotu a pánov z SMK Duraya a Csákyho.

Týmto Vás žiadame o činy preto, lebo ste premiérom tejto krajiny a dlhodobo aj najpopulárnejším politikom Slovenska. Teraz je ten najvhodnejší čas využiť percentá na správnu vec a nielen na získavanie výhodných postov. Začnite konať hneď, aby sa vás o niekoľko rokov Slovensko nepýtalo, prečo ste niečo neurobili v čase, keď to bolo vo Vašich silách. Zastavte vojnu hlúpych a zbytočných slov skôr, ako prerastie do niečoho horšieho. Náš denník Nový Čas je pripravený stáť v tomto boji na strane zdravého rozumu.

S pozdravom

Nový Čas
Bratislava, 9. 10. 2007



Fico, urob s tým
Zobraziť galériu (6)


1.Kauza Hedviga
Študentka Hedviga Malinová v auguste 2006 s dobitou tvárou tvrdí, že ju v Nitre zbili dvaja holohlaví mladíci, pretože cestou do školy telefonovala po maďarsky. Na blúzku jej údajne napísali štvavé protimaďarské nápisy. Polícia o istý čas tvrdila, že skutok sa nestal, potom, že sa nestal tak, ako ho Malinová podala. Študentku, ktorá trvá na svojej verzii, obvinili z krivej výpovede. Útok dodnes nie je objasnený. Rozpory vo výpovedi Malinovej, ale aj nedostatky vo vyšetrovaní polície a vyhláseniach politikov po celý rok prispievali k zhoršovaniu slovensko-maďarských vzťahov.


Fico, urob s tým
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Nový Čas)
2. Csákyho pokusy
Pál Csáky už v auguste tohto roka vytiahol otázku tzv. Benešových dekrétov. Pre maďarský denník Magyar Nemzet vyhlásil, že, že v septembri otvorí v parlamente návrh na odškodnenie obetí. Reakciou na Csákyho snahy bolo, že slovenský parlament 20. septembra schválil vyhlásenie o nemennosti Benešových dekrétov. Vládne strany okamžite reagovali na tento návrh s ostrým odmietnutím.


Fico, urob s tým
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Nový Čas)
3. Slotove výroky
Predseda SNS Ján Slota, známy svojimi protimaďarskými výrokmi spred volieb, sa k nim v septmebri tohto roka opäť vrátil. Vyvrcholili 24. septembra, keď Slota v televízii TA3 označil Csákyho za „zvratok“ a „zhnité lajno“. SMK oznámila, že Slotu zažaluje a predsedníčka maďarského parlamentu Katalin Szili zrušila návštevu Slovenska.


Fico, urob s tým
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Nový Čas)
4. Horúce letá
4.Horúce letá Hneď nástupe tejto vlády sa na internete objavil videoklip, v ktorom slovenskí extrémisti pálili maďarskú vlajku. O necelé dva týždne na futbalových zápasoch v Maďarsku fanúšikovia prišli s transparentmi, ktoré hlásali, že Slota musí zomrieť a že Slováci budú „otrokmi Maďarov“. Tohto leta zasa 56 členov polovojenskej maďarskej gardy zložilo v Budapešti prísahu. Vznik gardy iniciovalo extrémistické hnutie Jobbik.


Fico, urob s tým
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)
5. Súkromné výlety
Maďarský prezident László Sólyom súkromne navštívil Komárno a kritizoval uznesenie NR SR o tzv. Benešových dekrétoch. Aj predsedníčka maďarského parlamentu Katalin Szili súkromne navštívila Podunajské Biskupice a odhalila tam pamätný stĺp vysídlencom.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu