Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Dvaja cudzinci podplácali policajtov

BANSKÁ BYSTRICA – Trest dva mesiace a 27 dní nepodmienečne vymeral dnes sudca pracoviska Špeciálneho súdu v Banskej Bystrici pre dvoch mladistvých imigrantov z krajín bývalého Sovietskeho zväzu za podplácanie slovenských policajtov.

V júli tohto roku sa 17-ročný Ahmed Bensalam z Čečenska a 16-ročný Vadim Judajbajev z Moldavska nevedeli policajtom v Bratislave preukázať platnými dokladmi. Hliadka ich predviedla na obvodné oddelenie, pričom jeden z imigrantov policajtom opakovane ponúkal 50 eur za to, aby ich pustili. Cudzinci tým spáchali prečin podplácania verejného činiteľa.

Obhajca žiadal oslobodiť ich spod obžaloby, pretože celý prípad je podľa neho nedorozumením, ktoré vzniklo jazykovou bariérou. Ahmed i Vadim v záverečnej reči sudcovi povedali, že sú nevinní. Od súdu žiadali, aby im umožnil stať sa normálnymi ľuďmi. Na Slovensku by chceli začať nový život, naučiť sa jazyk a vzdelávať sa.

Sudca oboch mladistvých cudzincov uznal za vinných v zmysle obžaloby. Na návrh prokurátora im uložil trest, ktorý sa kryje s ich pobytom vo väzbe, v ktorej boli od 7. júla. Sudca zároveň rozhodol o ich prepustení z väzby a mladíci odchádzali zo súdu už bez pút. Voči tomu sa prokurátor ani mladí imigranti neodvolali. Rozsudok sa však stane definitívne právoplatný až po tom, ako sa k nemu vyjadrí Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny. Obaja mladíci požiadali slovenské orgány o azyl.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu