Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Farár v rómskej osade slúži omše s bábkami

Nápad farára Ondriaša sa stretol s veľkým záujmom detí i dospelých. Zobraziť galériu (2)
Nápad farára Ondriaša sa stretol s veľkým záujmom detí i dospelých. (Zdroj: Život)

BARDEJOV - Do začiatku bohoslužby ešte chýba štvrťhodina, ale sedemročné kamarátky Ľubka a Eva už klopú farárovi na dvere. „Bude omša s divadlom?“ pýtajú sa.

Salezián Marián Ondriaš (37) vie ako na deti. „Keď im rozpráva bábka, lepšie ju počúvajú a viac to prežívajú,“ hovorí. Pôsobí v Poštárke, čo je časť Bardejova, kde žije vyše tisícky Rómov. Dlho premýšľal, ako by prilákal do kostola čo najviac ľudí, a hlavne detí. Jeho nápad s bábkami pred oltárom sa ujal. „Saleziáni odjakživa hrávali divadlo,“ skromne dodáva.

„Nikdy v živote som nevidel bábkové divadlo. Pochádzam z obce Žitavany pri Zlatých Moravciach, pôvodne som sa vyučil za elektrikára, spravil som si maturitu, a keď som sa spoznal so saleziánmi, priviedlo ma to na kňazskú dráhu. Z našej obce vyšlo veľa kňazov, v súčasnosti sme v službe siedmi,“ predstavil sa. V súlade s duchom tejto rehole je preňho zvlášť dôležité najmä pôsobenie na mládež.

Zdá sa, že sa mu darí, tínedžeri ho sledujú s vážnym záujmom a malé deti sa za ním ťahajú ako za maminou sukňou. Ľubka s Evou sa od neho nehnú, darmo im vraví, že má návštevu. „Keď som už mal nápad s bábkami, bol problém získať ich. Vypožičal som si jednu bábku z Humenného, preskúmal som, ako je urobená, a podľa nej sme sa spolu s bratmi a spriaznenými ľuďmi pokúšali zhotoviť vlastnú. Robilo na tom desať ľudí. Hlavy vyrezala z dreva zubná lekárka Mária Schubertová, brušká robil jeden pán, nohy a ruky ďalší človek a šaty šili bratia saleziáni.

Celú reportáž s videami si môžete pozrieť od soboty aj na www.zivot.sk

ČÍTAJTE V NOVOM VYDANÍ TÝŽDENNÍKA ŽIVOT

 

Farár v rómskej osade
Zobraziť galériu (2)
Celú reportáž o farárovi Mariánovi Ondriašovi si prečítajte už v najbližšom vydaní týždenníka Život.
   

ŽIVOT už dnes v predaji na celom Slovensku!



Netradičná omša s bábkami má medzi deťmi úspech:

Omsa s babkami uputavka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu