Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

VIDEO Ženy v Európe čelia následkom nedostatočnej právnej definície znásilnenia, odkazuje AI

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Väčšina európskych krajín vo svojej legislatíve stále nerozoznáva sex bez súhlasu ako znásilnenie, pripomína pri príležitosti Medzinárodného dňa eliminácie násilia páchaného na ženách Amnesty International. Organizácia zdôrazňuje, že tento fakt spolu s nebezpečnou kultúrou obviňovania obetí napomáha zachovávať beztrestnosť páchateľov sexuálneho násilia naprieč Európou. Znásilnenie je závažným porušením ľudských práv a za každých okolností by podľa ľudskoprávnej organizácie malo byť uznané ako vážny zločin.

Amnesty International žiada, aby všetky európske krajiny zabezpečili zmenu zákonov. Zároveň nalieha, aby pomohli ukončiť obviňovanie obetí a zneužívanie rodových stereotypov ako v súdnych konaniach. „Európske vlády majú povinnosť zabezpečiť, aby budúce generácie už nikdy nepochybovali o tom, či došlo k znásilneniu vinou obete a mali istotu, že páchatelia budú potrestaní. V konečnom dôsledku sú lepšie chránené pred znásilnením,“ uvádza sa v tlačovej správe, ktorú poslala Daniela Mužíková z Amnesty International Slovensko (AIS). Definícia znásilnenia založená na výslovnom súhlase a na nej založené legislatívne zmeny podľa AIS nie sú primárnym riešením ani prevenciou problému, ale poslúžia ako významné východiskové body k hľadaniu účinných riešení.

Podľa informácií Amnesty International má iba osem z 31 krajín, ktorých legislatívu organizácia skúmala, zákonnú definíciu znásilnenia založenú na výslovnom súhlase. Ide konkrétne o Írsko, Spojené kráľovstvo, Belgicko, Cyprus, Nemecko, Island, Luxembursko a Švédsko, posledné menované pritom zmenilo znenie zákona len v posledných mesiacoch. Veľká väčšina krajín, naopak, uznáva, že došlo k znásilneniu len v prípade použitia fyzického násilia, hrozby alebo nátlaku.

„Najnovšie štatistiky Agentúry Európskej únie pre základné práva (FRA) hovoria, že jedna z 20 žien v EÚ nad 15 rokov bola znásilnená. To spolu asi deväť miliónov žien a dievčat, ktoré sa do dnešného dňa stali obeťami sexuálneho násilia. Jedna z desať žien sa počas svojho života stretla s istou formou sexuálnej agresie. Aj napriek týmto šokujúcim údajom, väčšina európskych krajín nepovažuje za dôležité riadne klasifikovať tento zločin a venovať sa náležitej prevencií,“ podotkol riaditeľ Amnesty International Slovensko Rado Sloboda. Doplnil, že prieskumy verejnej mienky stále ukazujú, že mnohí ľudia nepovažujú nevyžiadaný sexuálny styk v prípade, že je obeť pod vplyvom omamných látok, vyzývavo oblečená alebo sa aktívne fyzicky nebráni, za znásilnenie.

“Sex bez vysloveného súhlasu je znásilnenie, a to nesmie byť tolerované alebo ignorované v žiadnej krajine, v žiadnej legislatíve. Kým jednotlivé krajiny nezmenia svoje právne predpisy v súlade s touto jednoduchou skutočnosťou, páchatelia sexuálnych trestných činov ich budú môcť aj naďalej beztrestne páchať,“ konštatoval.

Ľudskoprávna organizácia takisto upozorňuje, že veľká časť obetí znásilnenie nikdy nenahlási. Dôvodom sú zväčša opakovane potvrdené, a teda oprávnené obavy, že im nikto neuverí. Mnohé ženy, ktoré si prešli touto hroznou skúsenosťou, narazili pri hľadaní spravodlivosti na zastaralé a škodlivé právne definície znásilnenia. Problémom sú tiež predsudky, obviňovanie obetí a iné nevhodné a často urážlivé správanie zo strany príslušných úradov, ktorých úlohou je poskytovať obetiam podporu a vyšetrovať sexuálne násilie.

V roku 1999 bol pod záštitou OSN ustanovený 25. november za Medzinárodný deň odstránenia násilia páchaného voči ženám. Jeho história pochádza z Latinskej Ameriky a zvolený bol podľa dňa smrti troch sestier Mirabalových, ktoré boli násilne zavraždené v Dominikánskej republike počas vlády diktátora Trujilla v roku 1960. Tieto ženy boli politicky aktívne a stali sa symbolom odporu voči diktátorovi. Po ich uväznení a poprave sa dostalo do pohybu hnutie odporu, ktoré o rok vyvrcholilo zosadením diktátora. Sestry Mirabalové sa stali symbolom odporu proti predsudkom a rodovým stereotypom. V mnohých krajinách sa od roku 2001 v tento deň začínajú intenzívne 16-dňové verejné kampane proti násiliu na ženách, ktoré trvajú zvyčajne do 10. decembra – Medzinárodného dňa ľudských práv.

Pripája sa aj polícia

K osvete o násilí páchanom na ženách sa v rámci Medzinárodného dňa boja proti násiliu páchanému na ženách (25.11.) pridáva aj slovenská polícia. Policajný zbor (PZ) SR zverejnil na sociálnej sieti video o formách násilia a vyzýva všetky týrané ženy, aby si nenechávali svoje problémy pre seba, ale išli na políciu alebo sa zdôverili svojim blízkym. 

"Násilie je akýkoľvek spôsob útoku na integritu človeka," pripomína polícia s tým, že sa môže vyskytovať v piatich základných formách - fyzické, psychické, sociálne, ekonomické a sexualizované. Najbežnejšie sa v spoločnosti podľa nej stretávame s tzv. domácim násilím a jednotlivé formy sa v ňom dopĺňajú.

Príslušníčka PZ vo videu priblížila aj štyri fázy, tzv. kruh domáceho násilia. "V prvej fáze partneri spolu nekomunikujú a narastá napätie. Druhá fáza je fáza výbuchu, v tretej fáze sa partneri udobrujú a štvrtá je fáza medových týždňov," tvrdí. Vo štvrtej fáze partneri popierajú akékoľvek násilie. Žiaľ, kruh sa opakuje. Polícia varuje, že vtedy si už žena nedokáže pomôcť sama.

Viac o téme: ZnásilnenieEurópaAmnesty International
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu