Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Keď sa radosť z bábätka zmení na strach: Na Slovensku sa rodí čoraz viac detí predčasne

Zobraziť galériu (6)
(Zdroj: Katarína Bitter Gavorníková)

BRATISLAVA - V sobotu 17. novembra sme si pripomenuli Svetový deň predčasne narodených detí. Predčasný pôrod je vážny problém, ktorý prináša do rodín mnoho neistoty a strachu. Radosť z narodenia bábätka sa razom zmení na boj o jeho život, ktorý nemusí vždy skončiť úspešne.

Predčasne narodené deti mnohokrát vážia menej ako kilo a ich prognózy do budúcnosti bývajú nejasné. Pri tejto príležitosti organizuje občianske združenie Malíček viaceré podporné podujatia a mnohé slovenské dominanty sa rozžiarili purpurovou farbou.

Keď sa radosť z
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Katarína Bitter Gavorníková)

Na Slovensku sa ročne narodí okolo 55-tisíc detí, pričom každé 11. dieťa príde na svet predčasne, teda medzi 24. až 36. týždňom tehotenstva. "Štandardné" tehotenstvo pritom trvá 40 týždňov. Dlhodobé zdravotné následky sa práve u predčasniatok vyskytujú 10-krát častejšie ako u donosených novorodencov a v celej Európe nedonosené deti predstavujú najväčšiu skupinu detských pacientov. Za posledných 15 rokov vzrástol počet predčasne narodených detí na Slovensku o takmer tretinu.

Keď sa radosť z
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Katarína Bitter Gavorníková)

Starostlivosť o predčasne narodené deti je nesmierne náročná. Občianske združenie Malíček už sedem rokov poskytuje podporu rodinám predčasne narodených detí na Slovensku. Malíček vznikol z iniciatívy rodičov s podobnými skúsenosťami s predčasným narodením dieťaťa. Ako ďalej vysvetľuje Ľubica Kaiserová z občianskeho združenia Malíček a zároveň staničná sestra na oddelení s predčasne narodenými deťmi: "Malíček svojimi aktivitami zvyšuje osvetu o problematike predčasne narodených detí a poskytuje cenné a hlavne praktické informácie a podporu rodičom. Našim poslaním je byť mostom medzi rodinou a nemocnicou." Malíček zároveň spolupracuje s medzinárodnou organizáciou EFCNI (Európska nadácia pre zdravie novorodencov), ktorá sa zameriava na tvorbu štandardov zdravotnej starostlivosti o nezrelých novorodencov.

K zvýšeniu povedomia o problematike predčasne narodených detí každoročne napomáha aj Svetový deň predčasne narodených detí, ktorý si celý svet pripomína 17. novembra. Bol založený európskymi rodičovskými organizáciami a rodičmi predčasne narodených detí, ktorí sa rozhodli informovať o problematike predčasných pôrodov. Od roku 2011 má oficiálne čestné miesto už aj v slovenskom kalendári.

Keď sa radosť z
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Katarína Bitter Gavorníková)

Občianske združenie Malíček každoročne organizuje pri tejto príležitosti v rámci Slovenska rôzne kultúrne a spoločenské podujatia. Tento rok sa konal v poradí už 7. ročník odovzdávania cien Purpurové srdce. Malíček v tento benefičný večer oceňuje osobnosti, ktoré sa práve svojou činnosťou a pôsobením pričinili o zlepšenie situácie predčasne narodených detí - či už na akademickej, nemocničnej alebo domácej pôde. "Purpurové srdcia sú silné ako všetky nedonosené deti, nie však natoľko silné, aby vydržali tvrdý úder. Život a smrť ide ruka v ruke a my môžeme ďakovať medicíne, pokroku a predovšetkým starostlivosti zdravotného personálu za to, že aj extrémne nezrelé deti sú dnes medzi nami - veselé a plné života," opisuje Ľubica Kaiserová z OZ Malíček. Tento rok pripadol tento výnimočný večer na 9. november 2018 v Primaciálnom paláci v Bratislave. 

Viac o téme: MalíčekPredčasne narodené deti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu