Štvrtok13. jún 2024, meniny má Anton, zajtra Vasil

Požiar ubytovne: Novú bytovku začnú stavať až na jar

Pri požiari ubytovne zahynulo deväť ľudí, dvaja zostávajú nezvestní.
Pri požiari ubytovne zahynulo deväť ľudí, dvaja zostávajú nezvestní. (Zdroj: TASR)

ŽILINA - Novú bytovku pre ľudí z vyhoretej ubytovne v Kysuckom Novom Meste začnú pravdepodobne stavať až na jar budúceho roka, hoci pôvodne sa uvažovalo o konci tohto roku.

Zástupcovia mesta totiž nevedia, či sa im podarí dostatočne rýchlo zohnať potrebné peniaze a začiatok výstavby môže oddialiť aj nepriazeň počasia. ČTK to povedal primátor Kysuckého Nového Mesta Ján Hartel. Na nový pavlačový dom s 24 bytmi bude potrebných viac než 12 miliónov korún.

Pri augustovom požiari ubytovne z unimobuniek pre sociálne slabých občanov zahynulo deväť ľudí, dvaja zostávajú nezvestní. O strechu nad hlavou prišlo viac ako šesť desiatok ľudí. Mestské zastupiteľstvo krátko po požiari rozhodlo o výstavbe novej murovanej bytovky, ktorú má financovať štát a samospráva.

"Tento týždeň by sme mali dostať projektovú dokumentáciu. Na jej základe môžeme začať stavebné konanie o vydanie stavebného povolenia. Potom môžeme začať výberové konanie pre výber dodávateľa," spresnil Hartel. Zatiaľ nie je známe, ako dlho by mohla výstavba domu trvať.

Ľudia z vyhoretej ubytovne v súčasnosti žijú v sociálnych bytoch alebo v budove bývalých detských jaslí. Podľa primátora majú v oboch prípadoch dôstojnejšie podmienky pre život ako v zničenej ubytovni.

Požiar sa počtom mŕtvych zaradil k najväčším nešťastiam na Slovensku za posledné roky. Podľa polície požiar nebol založený úmyselne. Polícia tak poprela tvrdenia časti rómskych obyvateľov bytovky, že oheň niekto založil z rasového motívu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu