Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Zlodeji kradnú meď z fabriky, sa neboja ochranky ani policajtov

Strážnik Kovohút so psom potvrdil, že tlupy drancujú všetko neprivarené a nezabetónované. Zobraziť galériu (4)
Strážnik Kovohút so psom potvrdil, že tlupy drancujú všetko neprivarené a nezabetónované. (Zdroj: Nový Čas)

KROMPACHY - V Krompachoch sa ľudia pomaly boja vyjsť na ulicu. Neprispôsobiví občania kradnú doslova všetko, čo im príde pod ruku. Najhoršia situácia je v podniku Kovohuty, odkiaľ aj za bieleho dňa mizne meď. Nepomáha kamerový systém ani posilnenie strážnej služby. Zlodeji nemajú strach ani z policajtov.

„Do trojmetrového betónového plotu sme investovali už vyše milióna korún, ďalších 700-tisíc nás mesačne vyjde strážna služba. Nájazdom však aj tak nevieme zabrániť,“ vraví šéf predstavenstva Kovohút Petr Holický.

Primátorka Iveta Rušinová priznala, že nepomohlo ani zvýšenie počtu mestských policajtov: „Dokopy sú už ôsmi, viac si ich dovoliť nemôžeme. Slúžia prakticky nonstop, nadčasy majú prekročené o 50 hodín mesačne.“ Situáciu považuje za veľmi vážnu, lebo ľudia sa už v meste boja aj čokoľvek chovať, či pestovať. „Bez pomoci vlády si neporadíme!“ priznala Rušinová.

Na aktivačných prácach spomedzi nezamestnaných a zväčša neprispôsobivých občanov z osád je čoraz menej dobrovoľníkov... „Kradnúť však vedia. Aj za bieleho dňa. Na jednom mieste fingujú krádež a pritom skutočný nájazd za meďou sa odohrá na inom mieste. Narastá pritom aj ich agresivita,“ dodal šéf Kovohút, ktorý zdôraznil, že tlupy zlodejov sú často vyzbrojené kameňmi, krompáčmi a tyčami, pričom často sú to len deti, ktoré nemožno nijako postihnúť!

Jakub Horváth z osady pri fabrike drancovanie fabriky potvrdil: „Keď sme ešte do konca minulého roku strážili ako rómske hliadky, kradlo sa výrazne menej. Rozhodli sa, že si poradia bez nás, tak nech si strážia...“

KILO MEDI ZA 110 SK

Kradnutá meď končí v zberných surovinách. Kilo stojí 110 korún. V zberniach výkup týchto farebných kovov popierajú. Ich obrat však svedčí o tom, že sú možno jedinými živnostníkmi, ktorým sa v meste a okolí darí.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu