Pondelok3. jún 2024, meniny má Karolína, Kevin, zajtra Lenka

Teploty nad 20 stupňov budú ešte pokračovať

BRATISLAVA - Slováci si užívajú posledné záchvevy leta. Teplota sa cez deň šplhá k 25 stupňom Celzia a väčšina ľudí si vychutnáva teplé jesenné slnečné lúče.

Vzduchom už lietajú aj mladé pavúky - aeronauti, ktorí neodmysliteľne patria k babiemu letu. Meteorológovia však upozorňujú, že zatiaľ o typickom babom lete rozprávať nemôžeme. Ale zúfať nemusíme, teploty okolo 20 stupňov sa na Slovensku udržia ešte aj v najbližších dňoch.

Babie leto sa môže vrátiť

Meteorológovia tvrdia, že babím letom sa nazýva obdobie suchého, málo veterného a cez deň teplého počasia, ktoré sa vyskytuje v druhej polovici septembra a v prvej polovici októbra. Ráno je väčšinou hmlisto a oblačno, cez deň sa vyčasí a je príjemne teplo. "Príčinou takého počasia je rozsiahla a trvajúca tlaková výš nad strednou a južnou Európou," tvrdí meteorológ SHMÚ Eugen Lexmann. Podľa neho súčasné teplé dni ešte nie sú typickým babím letom. "O takomto období hovoríme, keď trvá viac ako 5 dní. V najbližších dňoch však očakávame aj zrážky a pribúdanie oblačnosti," dodal Lexmann. Tohto roku už jedno babie leto bolo ....(kedy). Ďalšie takéto obdobie podľa Lexmanna vo výhľade nie je. "Výskyt babieho leta nie je pravidelný. Niekedy toto obdobie trvá aj niekoľko týždňov, inokedy sa nevyskytne vôbec," uzavrel Lexmann.

AKO JE TO V EURÓPE!

Názov babie leto má podľa mýtov naozaj zaujímavé vysvetlenie. Jemné vlákenká pavučín poletujúce vo vetre pripomínali sivé vlasy starých žien. Na mnohých miestach ľudia verili, že sú to sivé vlasy Panny Márie, či dokonca priadza víl a škriatkov. V iných krajinách toto obdobie pripisujú svätcom - v Česku sa volá leto sv. Václava, v Nemecku leto sv. Michala, mariánske leto, vo Francúzsku leto sv. Morica alebo sv. Denisy, v Anglick u leto sv. Lukáša a v Španielsku leto sv. Michala.

Počasie na najbližšie dni >>
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu