Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Košickí colníci našli v batožine preparovanú kobru

Vietnamec uložil mŕtveho hada do sklenenej fľaše.
Vietnamec uložil mŕtveho hada do sklenenej fľaše. (Zdroj: Nový Čas)

BRATISLAVA - Colníci na košickom letisku našli v piatok v batožine preparovanú kobru kráľovskú. Mŕtveho jedovatého hada, ktorý dorastá do dĺžky viac ako päť metrov, sa pokúsil na Slovensko bez potrebných dokladov doviezť vietnamský občan v sklenej fľaši s asi 40-percentným alkoholom.

ČTK o tom dnes informovalo Colné riaditeľstvo. Chránená kobra pochádzala z Vietnamu, muž ju odtiaľ priviezol cez letisko vo Viedni, odkiaľ ďalej cestoval do Košíc. "Nepredložil potrebné doklady a týmto konaním porušil colné predpisy," uviedla hovorkyňa colníkov Martina Kereková.

Podobný prípad sa podľa hovorkyne košickým colníkom ešte nestal, príklad nevedela uviesť ani z iných oblastí Slovenska. "Preparát sa odovzdá orgánom životného prostredia a bude sa používať na vedecké účely," doplnila Kereková.

Hodnotu dovezeného zvieraťa určia odborníci z takzvaného Vedeckého orgánu CITES (Dohovor o medzinárodnom obchode s ohrozenými druhmi voľne žijúcich zvierat a rastlín) pri Štátnej ochrane prírody. Na základe posudku potom polícia určí, či išlo o trestný čin, alebo iba o priestupok.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu