Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Za päť sekúnd bolo po komíne

Na likvidáciu komína použili 33 kilogramov danubitu. Zobraziť galériu (3)
Na likvidáciu komína použili 33 kilogramov danubitu. (Zdroj: Nový Čas)

VRÁBLE - Spadol ako domček z karát! Päť sekúnd stačilo na zrútenie tridsaťročného 88 metrov vysokého komína starej kotolne vo Vrábľoch (okres Nitra). Presne o 16 hodine 23 minúte bol komín po obrovskej detonácii už minulosťou.

Komín patril desaťročia kotolni na tuhé palivo, ktorá vykurovala okolité firmy. Súkromný podnikateľ, ktorý objekt kúpil, tu chce postaviť logistické centrum, takže komín nepotrebuje, preto ho dal zlikvidovať. Asi 1 500 ton vážiaci kolos s vonkajším priemerom 5,1 metra postavili v roku 1977 zo železobetónových tvárnic s pevnou oceľovou výstužou. „Preto bola jeho likvidácia náročná. Použili sme 33 kilogramov trhaviny danubit rozm ies tnenej do 150 náloží. Takýchto komínov bolo na Slovensku zatiaľ odpálených málo,“ povedal Ján Fehér z detonačnej firmy.

Explóziu sprevádzali prísne bezpečnostné opatrenia a udalosť sledovali stovky zvedavcov. Presne 15 minút pred detonáciou uzavreli v okruhu 300 metrov dopravu. Na bezpečnosť dozeral i desiatky policajtov. Primátor Vrábeľ Tibor Tóth povedal, že komín bol symbolom mesta a ľudia za ním budú aj smútiť.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu