Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Zber jabĺk v zahraničí sa stáva slovenským hitom

BANSKÁ BYSTRICA - Záujem Slovákov o sezónne brigádnické práce v zahraničí neustále rastie. Možnosť zarobiť si za mesiac aj viac ako 50.000 korún napríklad pri zbere jabĺk, využili tento rok tisícky ľudí.

Brigádnikov si žiadajú farmári po celej Európe, najčastejšie sa chodia zo Slovenska zbierať jablká do Talianska, Dánska, Škótska alebo aj do Švajčiarska, informovali ČTK zástupcovia pracovných agentúr.

"Je veľmi veľký záujem, ale nie každého farmári vezmú," povedala Mária Bílá z prešovskej agentúry Mery Agency. V niektorých krajinách, ako napríklad v Dánsku, vyžadujú zamestnávatelia základnú znalosť angličtiny, a túto požiadavku časť záujemcov nespĺňa. O veľkom záujme o sezónne práce na farmách hovoria aj pracovníci ďalších pracovných agentúr.

Napriek tomu, že sezóna zberu jabĺk je už v plnom prúde, odchádzajú do zahraničia ľudia ešte aj v týchto dňoch. Väčšinou cestujú ľudia bez práce, niekedy si však berú na zber jabĺk dovolenku alebo neplatené voľno aj zamestnaní. "Oplatí sa to, keď človek potrebuje rýchlejšie zarobiť," povedal ČTK asi tridsaťročný Adrián z Lučenca. Z niektorých obcí na juhu Slovenska podľa neho odchádzajú na oberačku každý rok desiatky ľudí. Sám chodí na jesenné brigády do zahraničia pravidelne, ale skúsenosti má rozdielne. Záleží na šťastí a na zamestnávateľovi, poznamenal.

Časť zberačov odchádza prostredníctvom agentúr, zvyšok si hľadá pracovné príležitosti bez sprostredkovateľov. Výhodou môže byť vyšší zárobok, ale hrozí aj väčšie riziko, myslí si Dáša Boskovičová z trnavskej agentúry Comercial. Agentúra zabezpečí pracovné zmluvy, zdravotné poistenie a v prípade potreby aj pracovné povolenie. Zárobky sa väčšinou pohybujú okolo päť až sedem eur na hodinu (asi 170 až 250 korún). V niektorých prípadoch sa môže hodinová mzda vyšplhať až na 15 eur za hodinu (asi 500 korún). Na takéto zárobky je však podľa Zdenky Frankovej zo siete Európskej služby zamestnanosti (Eures) potrebná minimálne základná znalosť cudzieho jazyka.

Pre ľudí, ktorí si chcú privyrobiť pri zbere jabĺk, a nechcú pritom cestovať do zahraničia, ponúkajú takúto brigádu aj domáce firmy. Hodinová mzda však neprekročí 50 korún za hodinu, čo je na úrovni minimálnej mzdy.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu