Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Turista prežil 400-metrový pád z Gerlachovského štítu

(Zdroj: TASR)

POPRAD – Záchranári Horskej záchrannej služby transportovali zraneného turistu, ktorý sa pošmykol na snehu a spadol z masívu Gerlachovského štítu vo Vysokých Tatrách, na Sliezsky dom.

Podľa prvých informácií malo ísť o poľského turistu, čo sa však nepotvrdilo. Zraneným je 62-ročný muž zo Zvolena, ktorý sa na túru vybral sám. Vo vysokých polohách Vysokých Tatier je už sneh. Na Gerlachovský štít nevedie značkovaný turistický chodník a na jeho vrchol sa dá ísť len v sprievode horského vodcu.

Podľa lekára Leteckej záchrannej zdravotnej služby Air Transport Europe muž síce je ťažko zranený, ale nie je v ohrození života, informoval hovorca LZZS ATE Pavol Svetoň. Vrtuľník stihol krátko pred 17:00 vysadiť k zranenému lekára, ale pre zhoršujúce sa poveternostné podmienky musel vrtuľník odletieť. Zraneného turistu záchranári znášajú klasickým spôsobom spod Batizovskej próby na Sliezsky dom, odkiaľ ho sanitka prevezie do popradskej nemocnice.

Ťažká záchranná akcia sa začala popoludní, keď dostali záchranári Horskej záchrannej služby hlásenie o 400 metrovom páde turistu v masíve Gerlachovského štítu. Vrtuľník LZZS ATE postupne vyviezol na miesto nehody desať záchranárov a technický materiál.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu