Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Cirkvi: Takúto učebnicu sexu nechceme!

Predseda Konferencie biskupov František Tondra. Zobraziť galériu (5)
Predseda Konferencie biskupov František Tondra.

BRATISLAVA - V sobotňajšom Novom Čase sme vás informovali o novej učebnici sexuálnej výchovy určenej pre žiakov základných škôl. To vyvolalo poriadny rozruch v katolíckej cirkvi! Predseda Konferencie biskupov Slovenska František Tondra požiadal ministra školstva Jána Mikolaja, aby učebnicu v tejto podobe do škôl nepustil. Po katolíkoch protestujú aj evanjelici. A čo si o tom myslí sexuologička?

Podľa evanjelickej cirkvi sú niektoré informácie z učebnice pre učiteľov použiteľné. „Sexuálna výchova je potrebná, ale má byť veľmi citlivá, lebo sa týka nielen telesného, ale aj duševného vývoja detí,“ vyhlásila Daniela Veselá, tajomníčka pre školy z Generálneho biskupského úradu. Podľa nej je príručka v rozpore s evanjelickým zmýšľaním.

Evanjelici sa pridali ku katolíkom, ktorí svoj postoj vyjadrili koncom augusta otvoreným listom ministrovi školstva Jánovi Mikolajovi. „My sme za biskupov už všetko povedali, viac sa k tomu vyjadrovať nebudeme,“ povedal pre Nový Čas biskup Františiek Tondra.

Knihu navrhlo občianske združenie Spoločnosť pre plánované rodičovstvo, ktoré ešte stále čaká na jej akreditáciu ministerstvom školstva. Odborníci si myslia, že spoločnosť mohla o učebnici s cirkvou rokovať, čím sa mohlo predísť jeho odmietnutiu. „Veď aj tam sú takí ľudia, ktorí by tento projekt možno podporili a odobrili. Predsa všetkým by malo ísť o to, aby bol postoj k sexualite liberálny,“ povedala sexuologička Danica Caisová.

List ministrovi

„Nemôžeme nazývať sexuálnou výchovou to vyučovanie, kde ťažiskom náuk je informácia o antikoncepcii každého druhu,“ vyhlásil v liste biskup František Tondra. ,,Najprv musí byť samotná osoba pripravená prijať svoju sexualitu a vnímať jej hodnotu. To sa nemôže stať inštrukciou, ale výchovou,“ píše Tondra. Protagonisti pre cirkev neprijateľnej sexuálnej výchovy podľa neho argumentujú tým, že predčasné tehotenstvá u mládeže sú výsledkom neznalosti antikoncepcie. „Opak je pravdou, aj podľa skúseností, že práve technická propagácia sexu u mládeže vedie k predčasným skúsenostiam,“ tvrdí biskup.

Najbližšie sa dočítate, čo si o knihe sexualnej výchovy myslia učitelia, rodičia i samotní žiaci.



Ukážky z učebnice sexuálnej výchovy
Cirkvi: Takúto učebnicu sexu
Zobraziť galériu (5)
Cirkvi: Takúto učebnicu sexu
Zobraziť galériu (5)
Cirkvi: Takúto učebnicu sexu
Zobraziť galériu (5)
Cirkvi: Takúto učebnicu sexu
Zobraziť galériu (5)


Ste s sexe chytrejší ako šiestak?

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu