Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Zabudnite na slobodu v zdravotníctve: K odborníkovi len s povolením!

Ministerstvo sa bojí zneužívania systému. Preto mení systém vyšetrení v  špecializovaných ambulanciách.
Ministerstvo sa bojí zneužívania systému. Preto mení systém vyšetrení v špecializovaných ambulanciách.

BRATISLAVA - Veľká zmena pravidiel. K väčšine špecialistov sa od januára opäť dostaneme len na základe odporúčania všeobecného lekára. Výnimka platí iba v prípade úrazu či náhlej zmeny zdravotného stavu. Vyplýva to z najnovšieho návrhu ministerstva zdravotníctva, ktorý čaká už len na schválenie v parlamente.

Ochorenia, ktoré dokáže vyliečiť aj praktický lekár, vraj často zbytočne riešia špecialisti. To potom odčerpáva z balíka peňazí na zdravotníctvo. Rezort preto chystá zmenu zaužívaného systému. „Aby nedochádzalo k zneužívaniu poskytovania zdravotnej starostlivosti u špecialistov,“ argumentuje v návrhu zákona. Bez odporúčania všeobecného lekára sa teda k očnému či urológovi dostanete len vtedy, ak utrpíte úraz, alebo máte náhle zdravotné komplikácie.

Špecialistom sa návrh príliš nepozdáva. „Je to len ďalší krok, ako zbyrokratizovať poskytovanie zdravotnej starostlivosti,“ povedala Novému Času kožná lekárka zo Záhoria. Pacienti si už zvykli, že odporúčania nepotrebujú. Nové pravidlá budú preto podľa nej považovať za zbytočné šikanovanie.

Kde povolenie netreba

Aj po prvom januári nebudú Slováci potrebovať odporúčanie pred vyšetrením u gynekológa ani zubára. Tu totiž zákon počíta s výnimkami. Pred návštevou urológie, krčného, očného, psychiatra či kožnej ambulancie však budeme musieť navštíviť najskôr všeobecného lekára.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu