Nedeľa16. jún 2024, meniny má Bianka, Blanka, zajtra Adolf

Valentovič zagratuloval lekárom siamských dvojčiat

Riaditeľ DFNsP Daniel Žitňan, matka Michala a Marka a minister Ivan Valentovič
Riaditeľ DFNsP Daniel Žitňan, matka Michala a Marka a minister Ivan Valentovič (Zdroj: ČTK)

BRATISLAVA - Minister zdravotníctva SR Ivan Valentovič dnes gratuloval lekárskemu tímu Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou v Bratislave ku kvalitne vykonanej operácii oddelenia siamských dvojičiek Miška a Marka.

"Poblahoželal som im k skutočne veľmi kvalitnému a skvelému výkonu v celej fáze liečenia detičiek," uviedol na brífingu po stretnutí s lekármi za zatvorenými dverami Valentovič. Minister sa stretol s lekármi, ktorí sa podieľali na prípravnej fáze operácie, s operatérmi i s tými, ktorí sa starajú o deti v pooperačnej fáze. Podľa Valentoviča nikto nepochybuje o tom, že Slovensko malo vždy dobrú medicínu a kvalitných lekárov. "Myslím si, že Detská fakultná nemocnica je miesto, kde sa zišiel tím odborníkov, ktorí dokážu spraviť najnáročnejšie výkony, do ktorých sa možno v iných krajinách ani nepúšťajú," ocenil lekárov. "Som veľmi rád a dnes sa skutočne ukazuje, ako nevyhnuté, aby medicína pracovala tímovým systémom," dodal. Valentovič verí, že deti zvládnu boj aj v pooperačnej fáze.

Minister zdravotníctva prišiel lekárom poblahoželať k úspešnej operácii šesť dní po výkone. Ako vysvetlil, každý minister má svoj pracovný program. O priebehu operácie ho permanentne informoval prostredníctvom esemesiek riaditeľ nemocnice Daniel Žitňan. V tom čase bol Valentovič totiž na zahraničnej pracovnej ceste. "V dvojhodinových intervaloch som vedel, ako operácia pokračuje. Myslím si, že všetko má svoj čas a nepokladám to absolútne za nič neobvyklé, že sme sa dohodli, že dnes sa stretneme a pogratulujem im k tejto operácii," povedal Valentovič.

Mama Marianna Müllerová navštevuje dvojičky tri razy denne "na najviac pol hodinky". Rada by ich navštevovala častejšie, obáva sa však, aby na nich nepreniesla nejaké baktérie. Keď ich prvý raz videla každého vo svojej postieľke, tak sa rozplakala. "Pre mňa boli ako nové deti, hneď som sa aj rozplakala, keď som ich takto videla, lebo ležať na chrbte, to je po piatich mesiacoch niečo úplne nové," uviedla. Ako prezradila, deťom znížili dávky liekov, ktoré ich udržujú v umelom spánku, na čo Miško reagoval pohybmi prštekov a tváre.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu