Nedeľa2. jún 2024, meniny má Oxana, Xénia, zajtra Karolína, Kevin

V mlyne strašia jedy!

Aktivisti z Greenpeace nebezpečné chemikálie aspoň uskladnili do sudov. Zobraziť galériu (2)
Aktivisti z Greenpeace nebezpečné chemikálie aspoň uskladnili do sudov. (Zdroj: Nový Čas)

ČELOVCE - Tony jedovatých pesticídov strašia Čelovčanov pri Trebišove už 18 rokov. Aktivisti z Greenpeace nebezpečný odpad síce uskladnili do sudov v bývalom mlyne už pred 1,5 rokom, no vlastník objektu s nimi doteraz nepohol. Slovenskej inšpekcii životného prostredia (SIŽP) sa s ním nedarí skontaktovať a ekologická časovaná bomba tiká ďalej...

„Majitelia domov v susedstve mlyna sa stále sťažujú na nepríjemný zápach a obávajú sa o svoje zdravie. Obec má však zviazané ruky. Dotáciu na likvidáciu nebezpečného odpadu nedostaneme, lebo sa nachádza na cudzom pozemku a s vlastníkom sa nedá skontaktovať,“ vraví starosta Ján Michalko.

„Pôvodca nebezpečných chemikálií, bývalé poľnohospodárske družstvo, už neexistuje, a súčasný vlastník objektu nekoná. Nepreberá totiž zásielky inšpekcie, aby tento odpad odstránil,“ posťažovala sa Kateřina Věntusová z Greenpeace, ktorej aktivisti už vlani v marci v tomto mlyne pesticídy uložili do sudov.

Hovorca SIŽP Michal Štefánek potvrdil, že za neumožnenie kontroly vedú proti vlastníkovi objektu v Čelovciach správne konanie o uložení pokuty. Tá sa môže vyšplhať až na pol milióna. Novému Času sa s majiteľom mlyna podarilo spojiť aspoň telefonicky. Mikuláš Varecha uviedol, že nik z kompetentných ho doteraz nekontaktoval. „Keď sa tak stane, začnem to riešiť!“ uviedol stručne.

Nebezpečná skládka

„V skládke nebezpečného odpadu v Čelovciach sa nachádzajú jedovaté chemikálie, tzv. furány. Kedysi sa používali na hnojenie, no na Slovensku sú zakázané už 23 rokov. Tieto nebezpečné látky poškodzujú imunitný systém, vnútorné orgány a spôsobujú aj rakovinu,“ uviedla Kateřina Věntusová z organizácie Greenpeace.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu