Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Deti pýtali peniaze na ulici. Žobrali pre rodičov?

Maťko a Marek vyžobrali asi 20 korún. Zobraziť galériu (4)
Maťko a Marek vyžobrali asi 20 korún. (Zdroj: Nový Čas)

PREŠOV - Korunku prosím! Takto sa prihovárali dvaja maloletí chlapci okoloidúcim na Hlavnej ulici v Prešove. Jeden z nich mal pritom len štyri roky. Smutná realita!

Žobrať začínajú čoraz mladšie deti. Maťka (4), ktorý je asi najmladším žobrákom na Slovensku, spolu s jeho kamarátom Markom (10) zobrala z ulice až mestská polícia. Napriek tomu si za krátku chvíľu stihli od ľudí vypýtať 20 Sk.

„Zavolala nás istá obyvateľka mesta, že neďaleko Vedeckej knižnice sa objavili žobrajúce deti. Tej panej ich bolo ľúto, ešte im kúpila pečivo,“ povedal náčelník mestskej polície Ján Andrejko. Mestskí policajti chlapcov zobrali na stanicu. „Mali pri sebe asi dvadsať korún v drobných,“ dodal náčelník. Okamžite sa objavili dohady, či sa deti nestali obeťou nejakého gangu, ktorý ich takto núti zarábať. Chlapci to však popierajú. „Nik nám nepovedal, aby sme pre neho žobrali. Sami sme si takto chceli našetriť na sladkosti,“ povedal starší z dvojice. Vysvitlo, že obaja chlapci sú z Prešova a bývajú na Starej tehelni, kde žijú prevažne chudobní a nezamestnaní ľudia.

Mestskí policajti k žobrajúcim deťom zavolali pracovníkov prešovskej pobočky úradu sociálnych vecí a rodiny. „Naši ľudia chlapcov odviedli k ich rodinám,“ vysvetlil Klement Timko z právneho oddelenia tohto úradu. „Predvolali sme si aj ich rodičov. Vyriešime to dohovorom a tiež budeme obe rodiny ostrejšie sledovať, aby sa nič podobné nezopakovalo,“ zdôraznil Timko.

Deti neboli zanedbané, Marek chodí poriadne aj do školy. „Ak by sme však zistili, že rodiny sa o ne nestarajú, mohli by skončiť dokonca aj v detskom domove,“ uzavrel Timko s tým, že tentoraz išlo asi len o náhodný prípad. Pravdepodobne deti na žobranie nahovorili ich starší kamaráti, ale nie pod hrozbou násilia.

Keď úradníci priviedli domov Maťka, jeho rodičia tvrdili, že o ničom nevedeli. „Choďte preč,“ reagovali na našu otázku, ako sa ich malý syn mohol ocitnúť približne tri kilometre od bydliska a navyše žobrať. Vzápätí sa zabuchli dvere a spoza nich sa ozýval krik. Markova mama bola o čosi zhovorčivejšia. „Môjho chlapca stále volajú členovia Maťkovej rodiny, aby šiel žobrať. Asi si takto chcú zarobiť na jedlo,“ povedala rozčúlene.

Čo hovorí polícia

Žobranie na Slovensku nie je trestným činom. Stáva sa ním jedine vtedy, keď rodič svoje dieťa núti žobrať, bije ho a týra. V takomto prípade sa dopúšťa trestného činu týrania blízkej a zverenej osoby.

Žobranie detí na Slovensku

- V júli tohto roku odsúdil Krajský súd v Banskej Bystrici za týranie svojich detí Júliusa V. (50). Ten niekoľko mesiacov nútil svojich dvoch maloletých synov žobrať v niekoľkých mestách. Ak odmietli, surovo ich zbil. Chlapcom pritom nedával stravu ani oblečenie.

- Vlani v marci otriasol Slovenskom príbeh osemročného Maťka z Rimavskej Soboty, ktorého nútili žobrať v Nemecku. Malý chlapec mal takto zarobiť na nový dom. Za týmto prípadom však bola žobrácka mafia. Chlapcovi väčšinu vyžobraných peňazí zobrala.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu