Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Jedovatá chemikália zo Strážskeho už nebude ničiť zdravie Zemplínčanov

Profesor Tomáš Trnovec na grafe ukazuje výsledky prieskumu zdravotného stavu Zemplínčanov, ktorých ohrozuje PCB.
Profesor Tomáš Trnovec na grafe ukazuje výsledky prieskumu zdravotného stavu Zemplínčanov, ktorých ohrozuje PCB. (Zdroj: Nový Čas)

KOŠICE - Až štvrť milióna obyvateľov Zemplína ohrozujú polychlórované bifenyly (PCB). Tieto uskladnené chemikálie, ktoré poškodzujú imunitný systém a štítnu žľazu, sú nebezpečné aj 23 rokov po zastavení ich výroby v Chemku Strážske.

Vďaka projektu na ich chemickú likvidáciu, na ktorý sa konečne našli financie, by z mapy konečne mohol zmiznúť tzv. trojuholník smrti medzi Strážskym, Michalovcami a Zemplínskou šíravou.

„Rozsah znečistenia PCB v tejto oblasti je jedným z najväčších na svete. Podobne zle sú na tom len v Alabame, na Faerských ostrovoch či pri Hudsonovom zálive,“ uviedol profesor Tomáš Trnovec zo Slovenskej zdravotníckej univerzity. Po štvorročnom prieskume v postihnutej oblasti trojuholníka smrti u takmer piatich tisícok obyvateľov zistili vážne ohrozenie ich zdravia. Výpočet následkov účinkov PCB je siahodlhý - od poškodenia imunitného systému a štítnej žľazy až po nedoslýchavosť a defekty zubnej skloviny. A to dokonca aj u nenarodených detí!

Dobrou správou pre Zemplínčanov je rozbiehajúci sa projekt na odstránenie množstva ton PCB. Zo skladov v Strážskom a v prívodnom kanáli ich vďaka špeciálnemu zariadeniu za 4 milióny dolárov zlikvidujú bez spaľovania - chemicky. Nebezpečenstvo však potrvá: ryby zo Zemplínskej šíravy bude možné konzumovať najskôr o 25 rokov!

ČO JE TO PCB?

Polychlórované bifenyly sú olejové kvapaliny. V minulosti sa využívali ako náplne transformátorov, prísady do farieb a mazivá. Keďže sa hromadia v živých organizmoch, ohrozujú zdravie i životné prostredie. Na Slovensku je ich výroba zakázaná.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu