Streda17. apríl 2024, meniny má Rudolf, zajtra Valér

Chlapčeka (3) v Anglicku poliali kyselinou: FOTO Šokujúce odhalenie, obvinili trojicu Slovákov

Útok sa odohral v obchode Home Bargains. Zobraziť galériu (8)
Útok sa odohral v obchode Home Bargains. (Zdroj: Twitter/Birmingham Updates)

WORCESTER - Britská polícia zatkla a obvinila päť mužov zo sprisahania a z vážnej ujmy na zdraví po útoku kyselinou na trojročného chlapca, ktorému popálili tvár počas sobotňajšieho nakupovania vo Worcesteri. Chlapček bol už prepustený z nemocnice, dlhodobé následky jeho zranenia sú však zatiaľ neznáme, uviedla v stredu polícia. Medzi útočníkmi by mali byť podľa britských médií aj traja Slováci.

Útok kyselinou v anglickom meste: Obeťou sa stal iba trojročný chlapec

Obvinení vo veku od 22 po 41 rokov sa podľa MailOnline včera postavili pred súd. Ide o troch Slovákov žijúcich v Londýne Adama Č. (27), Jána D. (25), Norberta P. (22), Afganca Jabara P. (41) z Wolverhamptonu a 39-ročného otca chlapca taktiež z Wolverhamptonu, ktorého meno nebolo z právnych dôvodov zverejnené.

Obvinených priviezli na súd.
Zobraziť galériu (8)
Obvinených priviezli na súd.  (Zdroj: profimedia.sk)

Počas dva a polhodinového súdneho pojednávania muži iba ticho sedeli. Výsledkom bolo vzatie troch z nich do väzby a znovu sa objavia pred porotou 28. augusta. Vyšetrenia preukázali, že chlapček bol poliaty kyselinou sírovou.

Ján D.
Zobraziť galériu (8)
Ján D.  (Zdroj: Facebook)

Polícia sa odmietla vyjadriť k špekuláciám, že chlapec bol predmetom rodinného sporu. Nedomnieva sa však, že útok súvisel s organizovaným zločinom či bol rasovo motivovaný. Chlapček má nateraz policajnú ochranu. Jeho afganská matka má ešte ďalšie dve deti.

Adam Č.
Zobraziť galériu (8)
Adam Č.  (Zdroj: Facebook)

"Naši policajti pri vyšetrovaní tvrdo pracujú. Súčasne si myslíme, že to bol ojedinelý incident a že verejnosti nehrozí väčšie riziko (podobných útokov)," povedal inšpektor Jim Bayliss. Policajný náčelník Mark Travis sa podľa agentúry AFP domnieva, že chlapec bol napadnutý úmyselne, avšak motív útoku ešte nie je jasný.

Norbert P:
Zobraziť galériu (8)
Norbert P:  (Zdroj: Facebook)

Pri útoku kyselinou utrpelo
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Twitter/Birmingham Updates)

Sprísnenie zákonov

Británia zaznamenala v posledných rokoch rastúci počet útokov kyselinou, najmä v Londýne. Ministerstvo vnútra uvažuje o sprísnení zákonov, pokiaľ ide o držanie podobných látok na verejnosti a trestný postih. Vláda už tiež pred časom obmedzila obchodovanie s kyselinou sírovou a zakázala jej predaj deťom.

Chlapčeka (3) v Anglicku
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/Matthew Cooper/PA via AP)

V utorok sa terčom útoku kyselinou stala v Birminghame štyridsaťsedemročná žena, ktorá utrpela vážne zranenia. Polícia vyzvala prípadných svedkov, aby sa prihlásili. Útočník prišiel zrejme na mopede či na bicykli. V marci britský súd poslal na desať a pol roka do väzenia sedemnásťročného chlapca, ktorý zaútočil kyselinou na šesť ľudí. Sedemnásťročný Derryck John vlani v júli počas jediného večera chrstol kyselinu na priezor prilieb šiestich ľudí.

Jabar P.
Zobraziť galériu (8)
Jabar P.  (Zdroj: Facebook)

Snažil sa svoje obete oslepiť, aby im mohol ukradnúť ich motorky. V dvoch prípadoch sa mu napadnutých podarilo olúpiť. John ku svojim obetiam prichádzal spolu s ďalšou osobou na mopede, chytiť sa ho podarilo vďaka záberom z kamier na čerpacej stanici, kde si zdvihol priezor prilby. Vodiča mopedu sa ale policajtom vypátrať nepodarilo. Keby sa John nepriznal a keby ho súd súdil ako dospelého, dostal by mladík podľa sudcu trest nie desať a pol, ale 22 rokov za mrežami.

Viac o téme: WorcesterSpojené kráľovstvoPoliatie kyselinou
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu