Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

FOTO V Žilinskom kraji to vrie: Popoludňajšia búrka tam zanechala citeľný odkaz

Situácia na severe Slovenska. Zobraziť galériu (4)
Situácia na severe Slovenska. (Zdroj: imeteo.sk)

ŽILINA/PÁRNICA - Viaceré oblasti Žilinského kraja zasiahla v piatok krátko popoludní búrka a následné intenzívne dažďové prehánky. Najkritickejšia situácia je momentálne v oravskej obci Párnica (okres Dolný Kubín), kde je v dôsledku zosuvu zeminy na vozovku neprejazdná miestna cesta.

Štyri spadnuté stromy tu navyše zablokovali aj železničnú dopravu, na mieste zasahujú hasiči.

FOTO V Žilinskom kraji
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: imeteo.sk)

Ako informoval žilinský krajský riaditeľ Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) Jaroslav Kapusniak, na odstraňovaní stromov zo železničnej trate i odčerpávaní vody a zeminy z cesty v Párnici momentálne pracujú dobrovoľní hasiči i železničiari. Vlak v úseku dočasne nepremáva.

FOTO V Žilinskom kraji
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: shmu.sk)

Operačné stredisko Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Žiline zároveň upozorňuje vodičov, že obchádzka neprejazdnej cesty v Párnici je z Ružomberka po ceste 1/59 smer Dolný Kubín a od Žiliny cez Terchovú po ceste II/583.

FOTO V Žilinskom kraji
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: shmu.sk)

Od 13.30 mali príslušníci HaZZ zhruba 14 výjazdov, najmä v Párnici, Kraľovanoch a v okresoch Žilina a Martin. „V Martine ide najmä o čerpanie vody z pivníc a suterénov. V teréne máme momentálne šesť jednotiek a štyri dobrovoľné zbory, čiže približne 40 hasičov," uzavrel.

Prietrž mračien v obci Hranovnica

Silná prietrž mračien spôsobila v piatok popoludní lokálnu povodeň v obci Hranovnica v Popradskom okrese. Z operačného strediska Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (KR HaZZ) v Prešove informovali, že voda tam zatopila ulice Hviezdoslavova a Mierová.

"Likvidácia škôd je náročná v tom, že sa musí čakať, kým neopadne voda. Hladina pomaly opadáva, očakáva sa ešte pokles spodnej vody, ktorá vyráža do rodinných domov z kanalizácie," priblížil operačný dôstojník KR HaZZ. Doplnil, že tam, kde to bolo možné, už začali hasiči s odčerpávaním vody z pivníc a suterénov.

Obe ulice sú umiestnené nižšie a voda sa tam pravdepodobne nahromadila z okolitých polí. "Udalosť nahlásili krátko pred 15. hodinou, na mieste zasahujú siedmi profesionálni hasiči z Popradu na dvoch kusoch techniky a miestni dobrovoľníci. Situácia sa stále vyvíja, takže sme pripravení nasadiť aj viac ľudí, čaká sa však na to, kým opadne voda," dodal operačný dôstojník s tým, že na mieste sa nikto nezranil, voda však spôsobila škodu na majetku miestnych ľudí.

Z Prezídia HaZZ informovali, že hasiči spolu s dobrovoľnými hasičmi z Hranovnice a Spišského Bystrého odčerpávajú vodu zo zatopených priestorov. "Na mieste zasahuje viac ako desať hasičov so štyrmi kusmi techniky. V obci je vyhlásený 3. stupeň povodňovej aktivity," uviedli z Prezídia HaZZ.

Cesta v Párnici je prejazdná

Cesta I/70 v úseku Kraľovany – Párnica je aktuálne plne prejazdná. Informovalo o tom Operačné stredisko Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Žiline. Cesta medzi Kraľovanmi a Párnicou bola v piatok popoludní neprejazdná v dôsledku zosuvu zeminy na vozovku počas mohutnej zrážkovej činnosti. V mieste udalosti zasahovali hasiči.

Viac o téme: PočasieŽilinaPárnica
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu