Piatok24. máj 2024, meniny má Ela, Vanesa, zajtra Urban

Vlak plný rádioaktivity: Prečo ho utajovali?

Jadrový odpad bol prevezený v troch takýchto kontajneroch. Zobraziť galériu (3)
Jadrový odpad bol prevezený v troch takýchto kontajneroch. (Zdroj: Nový Čas)

MOCHOVCE - Prísne tajný transport! Mimoriadne bezpečnostné opatrenia sprevádzali sobotňajší nočný prevoz vyhoreného jadrového paliva z atómovej elektrárne Mochovce do skladu v Jaslovských Bohuniciach. Nebezpečný, takmer 30-tonový rádioaktívny náklad uskladnili v špeciálnych bazénoch s vodou. Naša vláda zatiaľ nevie, čo si s ním počne.

Okolie železničnej stanice v blízkosti mochovskej atómky, odkiaľ vyšiel vlak naložený tromi kontajnermi palivových článkov, bolo v sobotu večer najstráženejším miestom na Slovensku. Bezproblémový prevoz rádioaktívneho nákladu zabezpečovali desiatky policajtov z Nitry a Levíc a kukláči. Policajti v autách sprevádzali vlak počas jeho 80-kilometrovej cesty do Jaslovských Bohuníc. Sedeli aj v osobných vozňoch, ktoré boli pripojené k vlaku. V pohotovosti boli aj hasiči a záchranári.

Už niekoľko hodín pred odchodom vlaku polícia usmerňovala dopravu v širokom okolí. Legitimovala ľudí v okolí stanice a dozerala na to, aby sa k vagónom nedostali. Vlak dorazil do medziskladu v Jaslovských Bohuniciach v nedeľu nadránom.

Hovorca Slovenských elektrární Juraj Kopřiva uviedol, že medzisklad vyhoreného jadrového paliva v Jaslovských Bohuniciach spravuje Jadrová a vyraďovacia spoločnosť (JAVYS). „Medzisklad slúži na dlhodobé skladovanie paliva už od roku 1987. Palivové kazety sa skladujú v kompaktných zásobníkoch v bazénoch naplnených vodou,“ povedal Kopřiva.

Podľa hovorcu JAVYS-u Dobroslava Dobáka na Slovensku zatiaľ nie je doriešená otázka, čo bude s uskladneným vyhoreným palivom neskôr. „Táto závažná energetická otázka sa musí vyriešiť na vládnej úrovni, zatiaľ sa ňou však vláda nezaoberala,“ dodal Dobák.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu