Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Metropola východu bojuje s potkanmi!

Letecký záber na košické sídlisko Luník IX. Zobraziť galériu (3)
Letecký záber na košické sídlisko Luník IX. (Zdroj: Nový Čas)

KOŠICE - Vyhubia nebezpečné potkany! Celoplošná deratizácia v Košiciach potrvá takmer celý október v štyroch etapách. Najhoršia situácia je na sídliskách - hlavne na Luníku IX, Terase, Ťahanovciach či Furči. Každému, kto bude túto akciu ignorovať, hrozí pokuta až do výšky 200-tisíc korún.

Odborníci odhadujú, že v meste môže byť toľko hlodavcov, koľko je obyvateľov, čiže zhruba 250-tisíc. Vlani v apríli radnica schválila nariadenie, aby sa deratizácia konala pravidelne raz ročne na území celého mesta. Dovtedy niečo také chýbalo a mnohokrát dochádzalo k premnoženiu hlodavcov. „Treba to riešiť celoplošne vrátane kanalizácie, aby hlodavce nemigrovali do neošetrených priestorov a po čase sa nevrátili do deratizovaných priestorov,“ uviedla hovorkyňa košického magistrátu Jana Geročová.

Podľa odborníkov sa ani neoplatí robiť lokálnu deratizáciu, pretože potkany majú teritórium v okruhu niekoľkých kilometrov. Vyskytujú sa hlavne v miestach, kde majú dostatok potravy, takže sídliskové kontajnery sú pre ne veľkým lákadlom. Tieto zvieratá môžu prenášať rôzne nákazlivé ochorenia, ako sú napríklad tuberkulóza či salmonelóza. Tieto nočné tvory žijú v spoločenstvách. Jeden pár v priebehu roka môže spolu s potomkami rozmnožiť 800 až 1 200 kusov potkanov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu