Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Chladnejšie počasie so zrážkami uľahčí život alergikom na peľ

(Zdroj: thinkstock.com)

BANSKÁ BYSTRICA – Na území Slovenska v uplynulom týždni dominoval peľ bylín. Zastúpený bol hlavne slabo alergizujúcim peľom pŕhľavovitých rastlín a najvýznamnejším alergénom tohto obdobia – peľom tráv z čeľade lipnicovitých.

Ako uviedla hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Banská Bystrica Mária Tolnayová, nastávajúce chladnejšie počasie so zrážkami uľahčí život alergikom na peľ. Na vyšších koncentráciách peľu tráv na strednom a severnom Slovensku má veľký podiel peľ z lúčnych porastov. Z drevín ešte kvitne lipa, dokvitá gaštan a pajaseň. V malých množstvách sa v ovzduší vyskytuje peľ ihličnanov, prípadne bazy.

„Peľová sezóna tráv už prešla prvým vrcholom, ale v blízkom čase môžeme znova očakávať zvyšujúce sa koncentrácie peľu tráv v súvislosti s ich druhým kvitnutím. Najvyššie koncentrácie peľu tráv zachytila monitorovacia stanica v Banskej Bystrici, Bratislave a v Žiline. Rovnako boli v Banskej Bystrici najvyššie aj celkové denné koncentrácie peľu pŕhľavovitých rastlín. Výraznejší pokles denných koncentrácií peľu bol zapríčinený zrážkami,“ uviedla Janka Lafférsová z oddelenia lekárskej mikrobiológie RÚVZ v Banskej Bystrici, pod ktoré spadá aj koordinácia peľovej informačnej služby (PIS) v SR. Podľa nej sa okrem uvedených druhov v ovzduší vyskytoval ešte peľ skorocelu, štiavu, mrlíka a mrkvovitých rastlín. Spóry húb (plesní) boli zastúpené najmä rodom Cladospórium.

V nasledujúcich dňoch bude podľa odborníkov peľ bylín s najväčším zastúpením peľu pŕhľavovitých a tráv. Peľ tráv z čeľade lipnicovitých, ktoré sú najvýznamnejším a najsilnejším alergénom najbližších týždňov, zaznamená výraznejší nárast v súvislosti s druhým kvitnutím tráv. „Počas očakávaných búrok a inej zrážkovej činnosti bude dochádzať k poklesu peľu v ovzduší,“ dodala k prognóze Tolnayová s tým, že denné koncentrácie spór plesní majú stúpajúcu tendenciu.

Viac o téme: PeľAlergiaPočasie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu