Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Svadba skončila epidémiou: Infekčné oddelenie v Trenčíne praská vo švíkoch

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

KLOBUŠNICE – Svadba sa skončila epidémiou salmonelózy. Z 80 svadobčanov sa nakazilo až 55. Na hostine sa podávalo jedlo, po ktorom bola väčšina hostí hospitalizovaná na infekčnom oddelení v trenčianskej Fakultnej nemocnici, ktorá aktuálne zažíva výnimočný stav. Preto s hospitalizáciou svadobčanov pomáha aj nemocnica v Považskej Bystrici. Ženích sa domnieva, že salmonelóza bola prítomná v hlavnom chode.

Regionálna hygienička Renata Beníková z Považskej Bystrice nás informovala, že v čase od 17. do 19. júna z celkového počtu 80 svadobčanov ochorelo 55, pričom zvýšený výskyt akútnych gastroenteritíd u účastníkov svadby v ilavskej mestskej časti Klobušice bol nahlásený 18. júna. „V klinickom obraze dominovali hnačky, vracanie, kŕče v bruchu, febrility. Vo väčšine prípadov bola nutná hospitalizácia,“ povedala Beníková s tým, že pracovníci podieľajúci sa na príprave stravy v zariadení boli odoslaní k svojim ošetrujúcim lekárom, aby sa podrobili vyšetreniu.  

Na svadbe sa nakazilo
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Medzi nakazenými by mali byť aj dve tehotné ženy

Ako informoval primár infekčného oddelenia trenčianskej Fakultnej nemocnice Martin Chren, svadobčanov začali prijímať deň po udalosti. „Prví svadobčania začali chodiť v nedeľu 17. júna okolo obeda a k večeru. Príznaky boli teplota, bolesti brucha, triaška, celková slabosť a riedke hnačkovité stolice, prípadne zvracanie. Keďže na svadbe bolo okolo 80 svadobčanov, museli sme sa pripraviť tak, aby bol dostatok miesta. My sme boli schopní prijať 14 ľudí, vypomohli aj interné oddelenie a oddelenie dlhodobo chorých, ktorí prijali 10 až 15 pacientov,“ priblížil Chren.

Najväčší nápor pacientov podľa neho zaznamenali v noci z pondelka na utorok (18. až 19. júna). „Salmonelóza nie je prenosná z človeka na človeka, takže je možné pacientov hospitalizovať aj na iných ako infekčných oddeleniach. Veľa pacientov, ktorí nevyžadovali ústavnú liečbu, bolo ošetrených ambulantne u svojich praktických lekárov. Približne rovnaký počet pacientov, ako sme hospitalizovali, sme vybavili ambulantne. Momentálne sú prví pacienti, ktorých sme prijímali, už v takom dobrom stave, že ich prepúšťame. Ešte je hospitalizovaných osem pacientov, predpokladám, že ich prepustíme v piatok 22. júna alebo cez víkend,“ doplnil primár.

S hospitalizáciou nakazených pomáha aj nemocnica v Považskej Bystrici. Údajne sa medzi nimi nachádzajú aj dve tehotné ženy.    

Útok kebabov: Obľúbenou pouličnou pochúťkou sa otrávilo 57 ľudí! Záhadná príčina, šíri sa strach

Odborní pracovníci Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Považskej Bystrici v predmetnom zariadení vykonali štátny zdravotný dozor, v rámci ktorého nariadili príslušné protiepidemické opatrenia. „Boli odobraté vzorky stravy, ako aj stery z prostredia kuchyne na laboratórne vyšetrenie,“ povedala hygienička. Dodala, že v epidemiologickom šetrení pokračujú, no výsledky z odobratých vzoriek stravy a sterov nie sú k dispozícii.

Novomanželia sú z toho nešťastní, ženích sa domnieva, že nakazené bolo hlavné jedlo

Zdrvený ženích si myslí, že za ochorenie môže podávané hlavné jedlo. „Sme z toho úplne nešťastní, lebo sme si mali teraz užívať krásne chvíle po svadbe a namiesto toho musíme riešiť takúto nepríjemnú situáciu. Domnievame sa, že by to mohlo byť z hlavného jedla,“ povedal pre Tvnoviny ženích.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu