Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

POZOR! Slovensko sa zobudí do mrazivého rána: Už o pár dní to vypukne, obrovské ochladenie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Pripravte sa na poriadny teplotný skok! Počas nasledujúceho víkendu nielenže výdatne spŕchne, ale denná teplota na niektorých miestach klesne o viac než desať stupňov. Nočné teploty dokonca klesnú až na rekordné dva stupne. Pred výrazným ochladením varuje aj nami oslovený meteorológ a klimatológ Pavel Matejovič, podľa ktorého pôjde o najvýraznejšie ochladenie za posledné tri mesiace.

Zatiaľ čo terajší pracovný týždeň je nadpriemerne teplý, cez víkend príde nečakaný zvrat. Svedčí o tom aj predpoveď meteorológov, ktorí varujú pred výrazným ochladením. Spomínaný pokles teplôt pocítime už v piatok, kedy denná teplota nepresiahne 22 stupňov. V porovnaní so stredajšou predpoveďou, v ktorej meteorológovia sľubujú 32 stupňov, je to až desaťstupňový rozdiel.

Piatkový deň bude veterný a na mnohých miestach sa vyskytne dážď, prehánky a miestami aj búrky. Najnižšia nočná teplota bude 17 až 12 stupňov, v Žilinskom kraji a na Spiši miestami okolo 10 stupňov. Najvyššia denná teplota 17 až 22 stupňov, v Žilinskom a Prešovskom kraji 12 až 17 stupňov Celzia.

Predpoveď počasia na víkend
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Cez víkend pocítime najvýraznejšie ochladenie za posledné tri mesiace

Meteorológ a klimatológ Pavel Matejovič pre Topky povedal, že nástup astronomického leta bude u nás spojený s ochladením, pretože k nám prenikne od severozápadu studený front spojený s tlakovou nížou nad Škandináviou. Po jeho prechode k nám začne prúdiť studený morský polárny vzduch a prechod frontu bude okrem prudkého poklesu teploty sprevádzaný aj silnejším vetrom. „Pravdepodobne sa ochladí aj o viac ako 10 stupňov Celzia, čiže pôjde zrejme o najvýraznejšie ochladenie za posledné tri mesiace,“ zdôraznil s tým, že ochladenie bude výrazné hlavne vo vyšších horských polohách na severe Slovenska.  

Vpád studeného vzduchu podľa modelu GFS.
Zobraziť galériu (3)
Vpád studeného vzduchu podľa modelu GFS.  (Zdroj: Pavel Matejovič)

Dokonca by sa mohol vyskytnúť aj sneh. „Je možné, že vo vysokých horských polohách Tatier sa objavia aj nejaké snehové vločky, nepôjde však o nič mimoriadne, na štítoch Tatier môže snežiť aj uprostred leta. Skôr to bude zaujímavé v tom, že sneh zmizol z tatranských štítov tento rok rekordne skoro,“ skonštatoval meteorológ.

Ochladenie v závere týždňa budeme podľa neho cítiť najmä v noci, keď sa vyjasní a utíši vietor. Uviedol tiež, že v rozhorúčených mestách to bude pre obyvateľov skôr predstavovať úľavu. „Ochladenie však bude len prechodné, už začiatkom budúceho týždňa by sa malo začať otepľovať,“ povedal s dodatkom, že jún ako celok skončí nakoniec ako teplotne nadnormálny.

Ako bude cez víkend?

Sobotné počasie bude podľa výhľadu meteorológov premenlivé a chladné. Na väčšine územia bude prechodne zväčšená oblačnosť a najmä na severe sa miestami vyskytnú prehánky, ojedinele aj búrky. Na hrebeňoch Tatier hrozia snehové zrážky. Najnižšia nočná teplota 12 až 7 stupňov, v dolinách a kotlinách miestami okolo 5 stupňov. Najvyššia denná teplota 15 až 20 stupňov, na severe miestami okolo 13 stupňov Celzia.

V nedeľu bude takisto premenlivé počasie a miestami aj zmenšená oblačnosť. V noci ojedinele, cez deň miestami prehánky, ktoré sa vyskytnú najmä na severe a východe Slovenska. Najnižšia nočná teplota 11 až 6 stupňov, v dolinách a kotlinách 6 až 2 stupňov. Ojedinele sa vyskytne aj slabý prízemný mráz. Najvyššia denná teplota 17 až 22 stupňov, na severe miestami okolo 15 stupňov Celzia.

Viac o téme: BúrkyPredpoveďOchladenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu