Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Búrkami vybičované Slovensko čaká ZVRAT: Takéto víkendové počasie by ste nečakali!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - V uplynulých dňoch bolo počasie naozaj ako na hojdačke. Slovensko tento týždeň potrápili najmä stredajšie intenzívne búrky, ktoré zasiahli východ krajiny. Meteorológovia ale vo svojej víkendovej predpovedi vyhlásili, že zrážky by sa mali postupne stiahnuť, a teploty by sa mali opäť vyšplhať k tridsiatke.

V závere tohto týždňa sa na viacerých územiach výrazne ochladilo. V tejto súvislosti Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojom Facebooku uviedol, že štvrtok bol najchladnejším dňom za uplynulý mesiac. Mohol za to zvlnený studený front, ktorý sa nad územím Slovenska rozpadával. Oddnes sa však začalo opäť otepľovať. Meteorológovia dokonca predpokladajú, že ešte teplejšie bude nasledujúci víkend, kedy sa teploty vyšplhajú až na 29 stupňov. Postupne by sa mali stiahnuť aj dažde, ktoré v strede týždňa napáchali na východe krajiny obrovskú spúšť.   

Obyvatelia Spišu spomínajú na stredu 13. júna so slzami v očiach. Prírodná katastrofa, ktorá sa podvečer prehnala v Spišských Vlachoch a v Bystranoch, spôsobila tamojším obyvateľom obrovské škody na majetkoch. Pre výdatné zrážky bol vyhlásený tretí stupeň povodňovej aktivity.    

Bystrany

Silná búrka, ktorá v stredu zasiahla Bystrany, spustošila obydlia, zaplavila domy i záhrady. Miestni sa s plačom brodili v povodni, ktorá dosahovala takmer dva metre. Obyvatelia po spúšti dlhé hodiny odpratávali neporiadok, ktorý narobila voda a bahno. Hasiči z Krompách sa museli kvôli podmytiu vozovky medzi Spišskými Vlachmi a Bystranmi otočiť.

Zaplavené dvory v Bystranoch.
Zobraziť galériu (6)
Zaplavené dvory v Bystranoch.  (Zdroj: TASR/František Iván)

Spišské Vlachy

Hrôzostrašná situácia nastala aj v meste Spišské Vlachy, kde sa vylial potok Patria. Tamojšia kanalizácia nestačila absorbovať toľké množstvo vody, ktoré stredajšia búrka priniesla. Pomocnú ruku obyvateľom poskytli miestni dobrovoľní hasiči, ktorí pomáhali odčerpávať vodu zo zaplavených pivníc a ulíc. Zaplavený bol aj mestský úrad, v ktorom bolo približne 20 centimetrov vody.   

Zaplavená cesta pri Spišských Vlachoch.
Zobraziť galériu (6)
Zaplavená cesta pri Spišských Vlachoch.  (Zdroj: TASR/František Iván)

Sobota

Noc bude polooblačná až oblačná. Najnižšia teplota 17 až 12, v dolinách miestami okolo 10 stupňov Celzia. Fúkať bude severný až severovýchodný vietor rýchlosťou 3 až 8 metrov za sekundu (10 až 30 kilometrov za hodinu), v nárazoch ojedinele okolo 13 metrov za sekundu (45 kilometrov za hodinu). Na strednom Slovensku bude miestami fúkať len slabý vietor.

Aktuálna predpoveď počasia
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Predpovede.topky)

Cez deň bude polooblačno až oblačno a ojedinele prehánky alebo dážď. Najvyššia denná teplota 24 až 28, na Orave a v podtatranskej oblasti miestami okolo 22 stupňov. Teplota na horách vo výške 1500 metov bude okolo 13 stupňov Celzia. Fúkať bude prevažne severovýchodný vietor rýchlosťou 3 až 8 metrov za sekundu (10 až 30 kilometrov za hodinu), v nárazoch ojedinele okolo 13 metrov za sekundu (45 kilometrov za hodinu). Popoludní bude vietor slabnúť. Na strednom Slovensku bude po celý deň miestami fúkať slabý vietor.

Meteorológovia predpokladajú, že cez noc bude bez zrážok. Cez deň pravdepodobne spadne do 3 milimetrov.

Nedeľa

Cez noc bude jasno až polooblačno, zrána výnimočne hmla. Cez deň miestami prechodne oblačno a ojedinele sa vyskytnú prehánky alebo búrky. Najnižšia nočná teplota 17 až 12, na Kysuciach, Orave, Liptove, Spiši a Horehroní okolo 10 stupňov. Najvyššia denná teplota 24 až 29 stupňov Celzia. Fúkať bude slabý premenlivý, na východe prevažne severný vietor rýchlosťou 2 až 7 metrov za sekundu (5 až 25 kilometrov za hodinu).

Aktuálna predpoveď počasia
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Predpovede.topky)

Viac o téme: BúrkyPredpoveď
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu