Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Veľký slovenský prieskum LGBTI komunity: Chcú registrované partnerstvá, trpia šikanou a volia SaS

Zákonnú možnosť, aby páry rovnakého pohlavia uzavreli životné (registrované) partnerstvo, podporuje 96,8 % (2 022) respondentov a respondentiek. Ilustračné foto Zobraziť galériu (6)
Zákonnú možnosť, aby páry rovnakého pohlavia uzavreli životné (registrované) partnerstvo, podporuje 96,8 % (2 022) respondentov a respondentiek. Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Iniciatíva Inakosť zrealizovala v druhej polovici roka 2017 celoslovenský LGBT prieskum. Cieľom bolo zmapovať život a problémy lesieb, gejov, bisexuálnych a transrodových (LGBT) ľudí a získať čo najviac dát, ktoré by umožnili lepšie porozumenie tomu, ako LGBT ľudia na Slovensku vnímajú svoju situáciu.

Prieskum zozbieral dáta od 2088 respondentov a respondentiek cez anonymný online dotazník, pričom sa zisťovali názory, vnímanie, postoje a skúsenosti osôb starších ako 15 rokov, ktoré seba identifikujú ako LGBT a žijú (alebo prevažne žijú) na Slovensku. Ide zatiaľ o najväčší prieskum na Slovensku.

Jedna z otázok anonymného prieskumu sa týkala aj politiky a toho, ktoré politické strany LGBT preferujú. Medzi ľuďmi hlásiacimi sa na Slovensku k LGBTI komunite sú preferované zatiaľ iba dve politické strany, ktoré by od nich získali výraznejší počet hlasov vo voľbách. Vyplýva to z online prieskumu Iniciatívy Inakosť, do ktorého sa v druhej polovici roka 2017 zapojilo 2088 LGBTI ľudí. "Kým liberálov by volilo 23 percent respondentov v tomto prieskume, Progresívnemu Slovensku by dalo svoj hlas 11,6 percenta opýtaných. Ostatné strany boli proporčne zastúpené na veľmi nízkej percentuálnej úrovni," uvádza prieskum. Pár percent z opýtaných by volilo aj stranu SMER-SD, či Kotlebovu ĽSNS.

Politické preferencie u LGBTI
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Inakost.sk)

„Na Slovensku sme v posledných desaťročiach zvyknutí neustále počúvať výzvy na celospoločenskú alebo aspoň odbornú diskusiu o postavení LGBT ľudí. Na to, aby sa takáto diskusia mohla viesť vo vecnom a konštruktívnom duchu a aby viedla k riešeniam na zlepšenie života LGBT ľudí, je potrebné vychádzať z hodnoverných údajov o ich situácii. Takéto na Slovensku takmer vôbec nemáme, a preto sme sa rozhodli zrealizovať prieskum v samotnej komunite,“ hovorí riaditeľ Iniciatívy Inakosť Martin Macko.

Prieskum
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Inakost.sk)

Z hľadiska sexuálnej orientácie sa prieskumu zúčastnilo najviac gejov, a to 58,1 % (1214), ďalej to bolo 21,2 % (443) bisexuálnych ľudí (z toho 63,5 % bisexuálnych žien a 36,5 % bisexuálnych mužov) a 17,6 % (367) lesieb. Prieskumu sa zúčastnilo 173 transrodových ľudí, čo je 8 % z celkového počtu respondentov a respondentiek. Z toho počtu bolo 25,4 % (44) transrodových mužov, 15 % (26) transrodových žien a 59,6 % (103) rodovo variantných ľudí.

Zastavenie nútených kastrácií

Podľa autorky správy Jany Jablonickej Zezulovej z prieskumu vyplýva aj to, na čo by sa mali zamerať LGBT organizácie, ale aj verejné inštitúcie pri riešení záležitostí, ktoré sa týkajú LGBT ľudí: „Je to hlavne oblasť životných partnerstiev, právne uznanie párov rovnakého pohlavia, ktoré majú problémy s usporiadaním svojich právnych a životných vzťahov z dôvodu, že ich štát nerozoznáva ako pár. Zaujímavou je dôležitosť vnímania rovnakých práv v zamestnaní pre LGBT ľudí. Zastavenie nútených kastrácií v prípade transrodových ľudí považuje za významné (top priorita a veľmi dôležité) riešiť 83 % z tých, ktorí sa identifikovali v dotazníku ako transrodoví ľudia," povedala Jablonická.

Manželstvo a registrované partnerstvo

Prieskum sa zameral aj na povedomie o právach, otázky diskriminácie či názory na potrebné opatrenia v legislatívnej oblasti. Za najvýznamnejšiu prioritu v rámci podporovaných návrhov legislatívnych opatrení považujú LGBTI ľudia na Slovensku zákonom uznané životné (registrované) partnerstvá pre páry rovnakého pohlavia. Podporu má u 96,8 percenta respondentov a respondentiek. Možnosť uzavrieť manželstvo podporuje 88,6 percenta opýtaných. Ďalším návrhom legislatívneho opatrenia s výraznou podporou LGBTI komunity je možnosť adopcie detí pre páry rovnakého pohlavia (podpora 83,7 percenta respondentov).

Prieskum LGBT
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Inakost.sk)

Za najzávažnejší problém LGBTI ľudí na Slovensku považujú respondenti (81,9 percenta opýtaných) predsudky, stereotypy, nepochopenie a ignoráciu LGBTI ľudí. Ide o postoj spoločnosti, štátnych inštitúcií a ľudí v ich okolí, ktorý sa ich dotýka. Druhým najčastejšie spomínaným problémom (66,7 percenta vyjadrení) je najmä nedostatok všeobecnej rovnosti, akceptácie a chýbajúcich zákonných práv. Takmer 53 percent opýtaných považuje za najzávažnejší problém stigmu, nadávky, šikanu v škole. Pri otázke, aké prejavy vo vzťahu k LGBTI ľuďom považujú respondenti za rozšírené na Slovensku, takmer štvrtina opýtaných (79 percent) uviedla, že ide najmä o príležitostné žarty o LGBTI ľuďoch. Vyjadrenia nenávisti a averzie na Slovensku voči LGBTI ľuďom považuje za rozšírené 75 percent respondentov.

Prieskum LGBT
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Inakost.sk)

Prieskum LGBT
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Inakost.sk)

 

Viac o téme: PrieskumLGBTI
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu