Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Policajt zobral 5-tisícový úplatok: Peter z Bratislavy mieri za mreže

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BANSKÁ BYSTRICA - Trest dva a pol roka odňatia slobody nepodmienečne a zákaz činnosti na štyri roky uložil dnes senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Banskej Bystrici pre bývalého policajta Petra L. z Bratislavy.

Expolicajt na pojednávaní priznal, že ako vyšetrovateľ si vyžiadal úplatok päťtisíc eur, za čo mal zastaviť trestné stíhanie konateľa slovenskej spoločnosti. Tým spáchal zločin prijímania úplatku ako verejný činiteľ. Rozsudok nie je právoplatný. Prokurátor sa odvolal, pretože navrhoval trest päť rokov nepodmienečne, čo je spodná hranica zákonnej sadzby. Obžalovaný expolicajt sa vyjadrí v zákonnej lehote.

Peter L. pôsobil ako vyšetrovateľ finančnej polície v rámci Národnej kriminálnej agentúry NAKA. V júli 2016 prešiel na Okresné riaditeľstvo PZ v piatom bratislavskom okrese. Tam ako vyšetrovateľ dostal prípad neodvedenia dane a poistného Belgičanom, ktorý je konateľom slovenskej spoločnosti.

Podľa obžaloby v novembri minulého roku prostredníctvom sprostredkovateľa žiadal úplatok za to, že zastaví trestné stíhanie vo veci. Najprv chcel desaťtisíc eur, neskôr svoju požiadavku znížil na polovicu. Sprostredkovateľ však začal spolupracovať s políciou. Po tom, ako Petrovi L. odovzdal päťtisíc eur, policajta zadržali, obvinili z korupcie a prepustili z Policajného zboru.

Obžalovaný na súde oľutoval svoje konanie. Tvrdil, že išlo o akt zúfalého človeka. Za korupciu ako verejnému činiteľovi mu hrozilo väzenie päť až dvanásť rokov. Senát však zohľadnil priznanie expolicajta a to, že doteraz viedol bezúhonný život.

Viac o téme: VäzenieúplatokPolícia Súd SlovenskoBanská Bystrica
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu