Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Nekonečný príbeh nebezpečných granátov: Roky po tragédii armáda stále nič neurobila

Granát URG 86
Granát URG 86 (Zdroj: tvnoviny.sk)

BRATISLAVA - Pred pár rokmi spôsobili smrť človeka, no armáda sa ich stále nezbavila. Reč je o granátoch URG 86, ktoré sú aj šesť rokov od tragickej udalosti v Novákoch stále hrozbou.

Granáty URG 86 sa do pozornosti dostali v roku 2012, keď výbuch jedného z nich vo vojenskom sklade v Novákoch zabil muža a troch zranil. Incident sa udial počas kontroly debny s muníciou pre podozrenie z krádeže. 

Ešte v decembri vtedajší náčelník generálneho štábu Milan Maxim uviedol, že s granátmi je zakázané manipulovať, pričom o ich osude sa má ešte len rozhodnúť. Ako informuje televízia Markíza, hoci od tragédie prešlo šesť rokov, armáda stále s granátmi nič neurobila a nezmenilo sa to ani niekoľko mesiacov od týchto vyjadrení.

Státisíce granátov

Čo na to ministerstvo obrany? „V súčasnosti zvažujeme ich bezpečný, ekonomicky najvýhodnejší a ekologický spôsob likvidácie," povedala hovorkyňa rezortu Danka Capáková pre Markízu. Granátov URGB 86 je pritom v Novákoch približne 200-tisíc kusov, počet chybných kusov ale armáda nepozná.

Ako pripomína bezpečnostný analytik Jaroslav Naď, granátov by sa armáda mohla zbaviť relatívne bezpečne, hoci by ju to stálo viac peňazí. Existujú vraj tzv. mobilné delaboračné linky, ktoré si nevyžadujú prítomnosť človeka. „Môžeme si to predstaviť ako súbor unimobuniek alebo ako stan, kde je plne automatizovaná linka, ktorá sa naprogramuje tak, aby konkrétny typ munície delaborovala plne automaticky bez zásahu človeka," uviedol Naď.

Viac o téme: GranátyURG 86
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu