Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Ministerka Laššáková má na krku ďalšiu kauzu: Vyúčtovala kultúrne akcie, ktoré sa nikdy nekonali

Ľubica Laššáková
Ľubica Laššáková (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

BANSKÁ BYSTRICA - Ako sa zdá, nová ministerka kultúry Ľubica Laššáková, s ktorou je nespokojná väčšina umeleckej obce, má toho na rováši viac. V banskobystrickej časti Podlavice mala na starosti účtovanie kultúrnych akcií. Aj takých, ktoré sa nekonali.

Na podozrivé bločky Laššákovej upozornil na svojom blogu Banskobystričan Jakub Pohle, ktorý okrem iného píše aj o tom, že nová ministerka sa v jednej z bystrických kaviarní nechala počuť, že zažaluje každého novinára, ktorý o nej bude písať negatívne.

Laššáková teraz zodpovedá za viac než 200,5 milióna eur. No pred niekoľkými rokmi mala na starosti pár tisíc, ktoré už vtedy mala problém dôveryhodne zaúčtovať. Podozrivé je napríklad vyúčtovanie za akciu Deň žien, ktorá sa však podľa stránky Občianskej rady Podlavice Skubín nekonala.

Pani Laššáková však zúčtovala pokladničné bločky za nákup hračiek pre psa, stojana na koláče a 6 kusov podsedákov. Rovnako nikde nie je zmienka o akcii Oslavy, ktorá sa mala konať v auguste. Na vyúčtovanie 258,57€ však boli použité pokladničné bločky za nákup puzdra na mobil, fotiek, rámov, fotorámov a 1,35 kg jelenieho stehna.

Divné dátumy

V účtovníctve nesedia dátumy konania akcií a nákupov. Napríklad akcia Po troch kráľoch sa konala 9. januára 2015, no pokladničné bločky sú z dní 14., 26. a 29. januára 2015. Ďalšia akcia Anna Bál sa konala 24. 7. 2015 a bola vyúčtovaná bločkom z dňa 29. 7. 2015.

Podľa autora blogu nesedia ani iné bločky. Ministerka nám na otázky neodpovedala.

Laššákovej konšpirácie

Laššákovú sprevádzajú od začiatku rôzne škandály. Najskôr podporovala konšpiračné teórie poslanca Roberta Fica o Georgovi Sorosovi, neskôr sa za svoje tvrdenia ospravedlnila a napokon ich poprela. Aj napriek zvukovej nahrávke, ktorú má k dispozícii DenníkN, Laššáková tvrdila, že jej slová nie sú jej. Proti Laššákovej sa postavili umelci, ktorí prišli s výzvou Kultúrny reparát.

Viac o téme: KultúraBločkyúčtovanieĽubica Laššáková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu