Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Slota: Maďarská garda je nebezpečný precedens

Predseda SNS Ján Slota
Predseda SNS Ján Slota

BRATISLAVA - Koaličná Slovenská národná strana (SNS) dnes odsúdila vznik polovojenskej Maďarskej gardy, ktorú v Budapešti založili maďarskí nacionalisti.

Národniari chcú presadiť, aby na to reagovala vláda a upozorniť chcú na problém aj európske inštitúcie. Založenie gardy už skôr kritizovala aj slovenská diplomacia a viaceré politické strany.

"Je to nebezpečný precedens v strednej Európe," vyhlásil dnes pred novinármi predseda SNS Ján Slota. Podľa neho sa nábor do maďarskej gardy, ktorú označil za "neofašistickú skupinu", pripravuje aj na južnom Slovensku. Tvrdil tiež, za vznikom gárd stojí opozičná maďarská strana Fidesz.

Polovojenskú jednotku založilo mimoparlamentné Hnutie za lepšie Maďarsko známe pod skráteným názvom Jobbik. Jednou z hlavných príčin vzniku gardy malo byť údajne hroziace nebezpečie, že na Maďarsko zaútočia susedné štáty s početnejšou maďarskou menšinou - Slovensko, Rumunsko a Srbsko.

SNS chce podľa Slotu otvoriť túto otázku na najbližšej koaličnej rade. Národniari tiež pripravujú zákon o ochrane republiky, ktorým chcú chrániť celistvosť štátu.

Gašparovič : Vznik Maďarskej gardy je varovným prstom pre EÚ


BRATISLAVA - Vytvorenie polovojenskej jednotky Národná garda v Maďarsku je podľa prezidenta Ivana Gašparoviča zdvihnutým varovným prstom pre celú Európsku úniu. Vyjadril však nádej, že maďarská vláda a prezident nájdu politickú odvahu a vôľu postaviť sa tomuto problému, aby sa nestal hrozbou pre ostatných.

"História ukázala, do akých zhubných podôb sa môže pretaviť militantný nacionalizmus, ak narazí na pasivitu a neúčinnosť štátu. Takže je to zdvihnutý prst pre nás pre všetkých," uviedol prezident.

Keďže Európska únia je založená na báze spolupráce a tolerancie, podľa prezidenta sa ako prvá musí postaviť k riešeniu takýchto problémov a k zamedzeniu šírenia takýchto propagácií hneď v zárodku. Žiadna spoločnosť nie je podľa hlavy štátu imúnna voči vzniku podobných aktivít a skupín, avšak nevšímavosť zo strany predstaviteľov štátu aj občanov vyvolala krízu v jednotlivých štátoch aj celej spoločnosti v nie tak vzdialenej minulosti.

"Pravidlo, že každá akcia vyvoláva určitú reakciu, je jednoznačné. Som presvedčený, že predstavitelia Maďarska urobia všetko preto, aby takáto činnosť neohrozovala demokraciu a že im bude záležať aj na tom, aby cez takúto skupinu nebolo Maďarsko postavené do svetla, ktoré predstavitelia únie, Európy aj celého sveta neprijímajú," uzavrel Gašparovič.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu