Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Obraz Slovenska v zahraničných médiách sa zhoršil

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Imidž Slovenska v zahraničných médiách sa po nástupe novej vlády Roberta Fica výrazne zhoršil. Vyplýva to z analýzy Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO).

Počet negatívnych zmienok o Slovensku v článkoch vybraných zahraničných médií stúpol podľa inštitútu za posledný rok štvornásobne. Analýza INEKO porovnávala články v týždenníku The Economist a denníkoch Financial Times, The New York Times a Le Monde v období posledného roku vlády Mikuláša Dzurindu a prvého roku nového Ficovho kabinetu. Kým počet článkov s negatívnou zmienkou o Slovensku stúpol za Ficovej vlády štvornásobne, počet záporných informácií o slovenskej vláde päťnásobne.

V poslednom roku Dzurindovej vlády tak pozitívne články prevažovali nad negatívnymi v pomere šesť ku jednej, počas novej vlády to bolo už len dva ku jednej. Analýza vychádzala z celkovo 471 článkov o Slovensku. "Zatiaľ je priskoro hodnotiť, aké dôsledky bude mať zhoršenie imidžu Slovenska, ako aj to, či ide iba o prechodný jav," poznamenalo INEKO.

Pozitívne zmienky v zahraničných médiách sa týkali často ekonomických reforiem, záporné zas napríklad diskriminácie Rómov. Novú vládu niekedy spájali s populizmom. "Populistická vlna ešte v strednej Európe neskončila. Po Poľsku a Bulharsku je teraz rad na Slovensku, aby podľahlo," napísal podľa INEKO napríklad v júni 2006 Le Monde.

Premiér Fico čelil po vlaňajších parlamentných voľbách v zahraničí kritike okrem iného za výber koaličného partnera, ktorým sa stala Slovenská národná strana obviňovaná z nacionalizmu a xenofóbie. Strana európskych socialistov preto Ficovmu Smeru-SD pozastavila členstvo. Niektorí ekonomickí analytici sa zas obávali rozsiahleho rušenia reforiem predchádzajúcej vlády Mikuláša Dzurindu.

Prehľad pomeru pozitívnych a negatívnych zmienok o Slovensku a slovenskej vláde v zahraničnej tlači: 

vláda Mikuláša Dzurindu, obdobie júl 2005 - jún 2006 vláda Roberta Fica, obdobie júl 2006 - jún 2007
pomer pozitívnych a negatívnych zmienok o Slovensku

6:1

2:1

pomer pozitívnych a negatívnych zmienok o slovenskej vláde

1:1

1:11

percento pozitívnych článkov o vláde z celkového počtu článkov v danom roku

4,8 percent

2,1 percent

percento negatívnych článkov o vláde z celkového počtu článkov v danom roku

4,8 percent

22,4 percent

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu