Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Je rozhodnuté! Toto je 7 divov Slovenska!

1. Spišský hrad Zobraziť galériu (7)
1. Spišský hrad (Zdroj: Nový Čas)

A je dobojované! Letná akcia denníka Nový Čas a portálu www.bleskovky.sk, v ktorej čitatelia hľadali a hlasovali za najzaujímavejšie miesta Slovenska, je vo finále. Niekoľko stoviek vašich tipov svedčí o tom, že v našej krajine sa skutočne nachádza veľa krás. Zvíťaziť však, bohužiaľ, nemohli všetci.

Takto vyzerá 7 divov Slovenska. Ak ste ich ešte nenavštívili, využite na to posledný prázdninový týždeň. Naozaj stoja za to!

1. Spišský hrad

Svojou rozlohou (41-tisíc m2) patrí k najrozsiahlejším hradným komplexom v Európe. S jeho výstavbou sa začalo už v 12. storočí. Bol vlastníctvom šľachtických rodín Thurzovcov i Csákyovcov. Pri požiari v roku 1780 hrad utrpel obrovské škody, nebol už obnovený a postupne pustol. Dnes je v jeho priestoroch historická expozícia.
Je rozhodnuté! Toto je
Zobraziť galériu (7)

2. Oltár sv. Jakuba od Majstra Pavla z Levoče

Neskorogotický oltár (1507 - 1510/18) je najvyšším na svete (18,62 m). Pozostáva z predelu, kde je zobrazený výjav Poslednej večere a z nadstavca. V strede je skriňa so sochami Panny Márie, sv. Jakuba a sv. Jána Evangelistu, na krídlach zase reliéfy s výjavmi zo života apoštolov.


Je rozhodnuté! Toto je
Zobraziť galériu (7)

3. Bojnický zámok

Prvá písomná zmienka o zámku pochádza z 12. storočia. Pôvodne bol drevený, neskôr kamenný a postupne sa stále rozrastal. Posledná prestavba trvala 22 rokov. Dal ju urobiť gróf Ján F. Pálffy, po dľa vzoru francúzskych gotických zámkov v údolí rieky Loire. Jeho rozsiahla neogotická prestavba zmenila hrad na krásny zámok.


Je rozhodnuté! Toto je
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Nový Čas)

4. Ochtinská aragonitová jaskyňa

Nachádza sa v podzemí Revúckej vrchoviny. Na svete sú iba 3 sprístupnené aragonitové jaskyne. Jedna z nich je u nás, ďalšie dve v Mexiku a Argentíne. Je unikátna tým, že vnútro jaskyne je z minerálu aragonit a jej výzdobu netvoria klasické kvapľové formy, ale kríčky mliečnobieleho až hnedého uhličitanu vápenatého.


Je rozhodnuté! Toto je
Zobraziť galériu (7)

5. Morské oko pod Vihorlatom

Leží v nadmorskej výške 618 m, je dlhé asi 750 m a najväčšia hĺbka je 25 - 28 m. Je spomienkou na vulkanickú aktivitu pohoria Vihorlat. Mohutný zosuv z východného svahu Motrogonu a Jedlinky zahatal dolinu potoka Okna a za bariérou vzniklo prírodné jazero. V súčasnosti je domovom raka riečneho i pstruha dúhového.


Je rozhodnuté! Toto je
Zobraziť galériu (7)

6. Dóm svätej Alžbety v Košiciach

Ide o najväčší kostol na Slovensku, ktorý prešiel mnohými prestavbami. Dnešná podoba gotickej katedrály pozostáva z 5 lodí s krížením hlavnej a priečnej lode a z presbytéria (miesto pre hlavný oltár). Dóm ukrýva i vzácny interiér. Umelecky najhodnotnejší je severný por tál s reliéfom Posledného súdu.


Je rozhodnuté! Toto je
Zobraziť galériu (7)

7. Oravský zámok

Vznikol v 13. storočí a bol na strategicky dôležitom mieste uhorsko-poľskej cesty. V 15. a 16. storočí bol rozšírený a konečnú podobu dostal v 17. storočí. Nájdete tu aj náhrobok J. Thurzu, ktorý patrí medzi skvosty renesančného sochárstva. Nakrúcali sa tu aj známe rozprávky Kráľ Drozdia brada či Sokoliar Tomáš.



Kto strávi víkend v Tatralandii?

Všetky čitateľské tipy na 7 divov Slovenska, ktoré ste nám zaslali, boli zaradené do žrebovania o hlavnú cenu - víkendový pobyt v Tatralandii. Celkovo hlasovalo 50 678 čitateľov a výhercom sa stal Milan Kokavec z Detvy, ktorý nám poslal tip na kaštieľ vo Svätom Antone.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu