Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Neľudské otravy vzácnych vtákov nekončia: FOTO Našli sa ďalšie otrávené dravce

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: FB/Polícia Slovenskej republiky)

BRATISLAVA - Polícia eviduje nové prípady otrávených vtákov v Nitrianskom kraji. Neznámy páchateľ napríklad otrávil holuba domáceho, domácu sliepku, bažanta poľovného a tri chránené živočíchy myšiaka lesného a kaňu močiarnu. Informuje o tom polícia na sociálnej sieti s tým, že dostala správu aj o ďalších desiatich uhynutých myšiakoch pri obci Beladice.

"V poslednom čase sa množia prípady otravy chránených druhov vtákov chemickými látkami, ktoré sú nebezpečné aj pre človeka. Len za uplynulý mesiac evidujeme päť takýchto prípadov. Je to alarmujúci počet, keďže v rokoch 2006-2017 bolo takýchto prípadov 'iba' 25," informuje polícia. 

Neľudské otravy vzácnych vtákov
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: FB/Polícia Slovenskej republiky)

Z tohto dôvodu bude polícia najmä v regiónoch, ktorých sa súčasná situácia týka, prijímať opatrenia, cieľom ktorých bude nielen objasnenie už dokumentovaných prípadov, ale aj preventívna činnosť. 

Zároveň vyzýva ľudí k ostražitosti. Na výrobu otrávených návnad sú totiž najčastejšie používané toxické chemické látky – jedy, ktoré sú nebezpečné nielen pre voľne žijúce živočíchy, ale aj pre zdravie človeka či spoločenských a hospodárskych zvierat. "Pri náleze otrávenej návnady prípadne podozrivého nálezu uhynutých živočíchov vo voľnej krajine s nimi v žiadnom prípade nemanipulujte a bezodkladne informujte o náleze políciu na telefónnom čísle 158," odporúča polícia.

Neľudské otravy vzácnych vtákov
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: FB/Polícia Slovenskej republiky)

Vyšetrovatelia už začali trestné stíhanie pre trestné činy nedovolenej výroby a držania vysoko rizikových látok, pytliactva a porušovania ochrany rastlín a živočíchov. V prípade dokázania viny hrozí páchateľovi trest odňatia slobody na jeden až šesť rokov.

Za posledný týždeň ide na Slovensku už o tretí prípad hromadnej otravy dravcov. Pri obci Malý Cetín (okr. Nitra) našli otrávenú maďarskú orlicu kráľovskú a ďalších dravcov, cez víkend ďalších štyroch orliakov morských v okrese Šaľa. Štátna ochrana prírody SR (ŠOP SR) už preto odštartovala mimoriadne kontroly v oblastiach, kde hniezdia tieto vzácne vtáky. Od roku 2012 otrávili na Slovensku skoro 50 chránených vtákov, ktorých spoločenská hodnota dosahuje vyše 120-tisíc eur. ŠOP SR informovala, že dravce väčšinou otrávili vysoko rizikovou chemickou látkou karbofuran. Zároveň ľudí upozornila, aby sa nedotýkali otrávených vtákov, lebo pri jede karbofuran existuje riziko otravy aj u človeka už pri dotyku. Ochranári aj polícia už vyzvali verejnosť na pomoc pri odhaľovaní podobných prípadov.

Neľudské otravy vzácnych vtákov
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: FB/Polícia Slovenskej republiky)

"O páchateľoch veľa napovedá fakt, že sa často zameriavajú na zabíjanie líšok, tie bývajú primárnym cieľom otráv. Žiaľ, aj dravé vtáky sú určitými ľuďmi neprávom obviňované za nízke stavy poľovnej zveri. Otravy sú nebezpečné nielen pre vtáky, ale aj pre iné zvieratá, napríklad štvornohých miláčikov, rovnako tiež pre človeka. Jed zabíja okamžite, kontaminuje pôdu aj vodu. Takéto metódy sú nezákonné, ide o trestný čin. Preto prosíme, aby ľudia informovali o všetkom, čo sa im zdá podozrivé – pohyb ľudí, ktorí umiestňujú jedy do brlohov líšok, rozhadzujú niečo po poli,“ vyzvala v tejto súvislosti organizácia Ochrana dravcov na Slovensku.

Informácie o otravách dravcov možno zasielať e-mailom na adresu dravce@sopsr.sk, telefonicky na číslo 048/472 2022 alebo priamo na políciu na číslo 158, alebo 112. Informácie možno poskytnúť na telefónnych číslach Ochrany dravcov na Slovensku 0903 768 394 a 0903 219 524.

Viac o téme: OtravaVzácne dravce
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu