Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Ohrození novorodenci

Peter Krcho kontroluje stav iba niekoľkodňovej Žofie v inkubátore so špeciálnou ventiláciou.
Peter Krcho kontroluje stav iba niekoľkodňovej Žofie v inkubátore so špeciálnou ventiláciou. (Zdroj: Nový Čas)

KOŠICE - Malá Žofia nemá ani týždeň a už jej museli 3 x vymeniť krv. Trpí ťažkou formou hemolýzy (rozpadu červených krviniek spôsobených protilátkami vlastnej matky).

V inkubátore so špeciálnym ventilátorom leží na klinike neonatológie v Košiciach a spolu s lekármi bojuje o svoj život. V podobnej situácii tu je ďalších 18 detičiek.

„Ročne máme na oddelení 350 novorodencov v ohrození, z toho asi 230 detí, ktoré sa narodia s primeranou pôrodnou hmotnosťou. Majú rôzne vrodené chyby, ako napríklad pľúc, srdiečka, poruchy tráviaceho traktu,“ vysvetľuje prednosta Kliniky neonatológie Detskej fakultnej nemocnice v Košiciach Peter Krcho.

Toto košické centrum je spádovou oblasťou pre Košický a v niektorých prípadoch aj Prešovský kraj. Podľa Krcha je stále vyššia šanca záchrany dieťaťa, keď sa narodí priamo v komplexe nemocníc pri centre, akoby sa malo dieťa v ohrození života prevážať sanitkou v inkubátore. „Ani najlepší inkubátor nie je schopný nahradiť maternicu. Najdôležitejšie sú totiž prvé minúty života,“ konštatuje P. Krcho.

Aj keď vďaka moderným technológiám je šanca na záchranu takýchto detí vysoká, sú prípady, keď i lekárska veda je bezmocná. Pred 20 rokmi podľa Krcha takéto detičky nemali, žiaľ, takmer žiadnu šancu na prežitie. „Mali sme i prípad, keď bolo dieťatko od pôrodu v bezvedomí. Ak sa vedomie nevráti u novorodenca po niekoľkých dňoch, prognóza je veľmi nepriaznivá,“ konštatuje P. Krcho. Viac ako 280 detí ročne však z centra odchádza s minimálnym alebo žiadnym trvalým poškodením.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu