Streda17. apríl 2024, meniny má Rudolf, zajtra Valér

Vláda podľa opozičných poslancov zanedbáva školy

BRATISLAVA - Vláda Roberta Fica podľa opozičných poslancov zanedbáva školy, pretože ani po viac než roku od svojho vzniku nepredložila nový školský zákon. Ten je potrebný pre dlho očakávanú reformu vzdelávania.

Opozícia preto do parlamentu predložila vlastný návrh školského zákona, povedali dnes novinárom opoziční poslanci. V parlamente však má väčšinu koalícia a ministerstvo školstva by malo na jeseň predstaviť svoju predlohu zákona.

"Vláda sa k školám správa ako k nechcenej Popoluške," vyhlásil poslanec KDH a bývalý minister školstva Martin Fronc. Namiesto snahy o reformu školstva ministerstvo podľa neho len predstiera činnosť. Navyše zámer, ktorý predstavil minister Jám Mikolaj, by zakonzervoval súčasný nevyhovujúci systém výučby, dodal.

Mikolaj totiž údajne plánuje z učiva vyškrtať len nadbytočné učivo, ale nedáva dostatočnú voľnosť školám. Ak sa ho ministrovi podarí presadiť, zastaví reformu vzdelávania na dlhšie, než je súčasné volebné obdobie, dodal poslanec SMK László Sigeti.

Naopak, opozičný návrh podľa Fronca otvára dvere pre úplnú zmenu vzdelávania. Časť učiva by síce bola povinná, ale štát by kontroloval len to, ako úspešne školy dokážu naučiť, ale nie to, aké metódy pri tom použili. Väčšia zodpovednosť tak bude podľa poslanca SDKÚ-DS Ferdinanda Devínskeho aj na rodičoch a študentoch. Len tak podľa neho možno v školách vychovávať samostatných a tvorivých absolventov, ktorí sa v súčasnosti dokážu uplatniť v praxi.

Ministerstvo školstva kritiku odmietlo. Vlastný návrh školského zákona by mala vláda prerokovať v septembri a do parlamentu by mal byť predložený v decembri, povedala hovorkyňa Viera Trpišová.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu